«Olano plooit, maar barst niet»

Print
PLAT DE BERET - De eerste Pyreneeënrit werd een maat voor niets. De slotklim was duidelijk niet lastig genoeg om vooral Tonkov, Ullrich en Olano met mekaar te laten afrekenen. Een lome Olano speelde wel 28 seconden kwijt. Of die habbekrats een indicatie is, zal vandaag blijken. De finish ligt na drie zware cols immers boven op de Arcalis, het dak van Andorra: het is 17,8 kilometer klimmen tegen een gemiddelde van 5,2 procent met een piek van 8,8. Hoe liggen de kaarten?
BR>Manolo Saiz: «Olano verspeelt een beetje tijd, maar hij heeft goed zijn plan getrokken. Niet vergeten dat alle concurrenten de hele dag ongeïnteresseerd en veilig beschut zaten in het peloton, terwijl mijn renners met Olano in het wiel constant in de wind rondraaiden om die grote kopgroep niet te veel voorsprong te laten nemen.»
Abraham Olano: «De tijd die ik verlies is niet belangrijk, de manier waarop ik vannacht recupereer wel. Ben ik weer fit, dan zijn we aan mekaar gewaagd. Ik weet zeker dat niemand minuten pakt. Deze Vuelta wordt gewonnen in de laatste tijdrit.»
Patrick Lefevere: «Het verwondert me dat Olano loste. We zullen zien of dat een faiblesse van één dag was of het begin van het einde. Maar hoe dan ook geloof ik in de kansen van onze Tonkov. In de Tour mankeerde hij nog een stevige basisconditie, nu niet meer. Probleem is alleen dat hij 4 minuten moet pakken: twee minuten om Olano en Ulrich voorbij te geraken en twee minuten om de tijdrit te kunnen overleven. Hij zal ze bijgevolg moeten afmaken. We hebben wel een ploeg die Tonkov in de cols lang kan vergezellen, maar de twee voornaamste concurrenten hebben het voordeel dat ze misschien wel plooien maar nooit kraken. Ze kunnen een minuut verliezen, maar daar blijven ze hangen.»
Frank Vandenbroucke: «Ik tip op Tonkov, want die geeft de beste indruk. Olano kraakt misschien niet, maar het plooien kan hem wel drie keer een minuut kosten en dat is eveneens catostrofaal. Ullrich daarentegen trapt een te grote versnelling en dat is een nadeel. Je wordt er meer moe van.»
Rudy Pevenage: «De slotklim was iets voor de grotere versnellingen. Een 19 of zelfs een 17, terwijl vandaag een 21 of een 23 nodig zal zijn. Het is een slecht voorteken dat Olano als tijdrijder dat groter verzet niet rondgetrapt kreeg. Daarom wordt Tonkov de grootste concurrent. Jan Ullrich heeft een frisse kop, maar Tonkov kan terugvallen op de sterkste ploeg. Het wordt spannend.»