De 'Jellabies' zijn de nieuwste sensatie op het gebied van 3D kinderanimatie

VILVOORDE - In de kleurrijke, magische en feeërieke Jolly Jelly Wereld, het magische land aan het einde van de regenboog, wonen zes vrolijke en levendige karakters. Het zijn de Jellabies, alias Bouncy, Denny, Strum, Pepper en de tweeling Coral & Amber, die slechts één taak hebben: het maken van regenbogen met de Jellyscoop. Natuurlijk is er in de Jelly Wereld ook plaats voor het beleven van spannende en leerzame avonturen. Zo zijn de Jellabies vaak te vinden in de Jelly-grotten waar hun vriendje, het groene draakje Duffy woont. 'Jellabies' is een knappe 3D-animatieserie van Britse makelij, die vanaf maandag 20 september de kinderhartjes onder de VTM-kijkertjes sneller zal doen slaan.
BR>
Kinderprogrammatie binnen VTM is altijd een moeilijk gegeven geweest. De commerciële zender heeft het lang moeten stellen met slechts enkele programma's, maar na het succes van de 'Teletubbies', is de VTM-top op zoek gegaan naar een andere kinderreeks met een even hoge kwaliteit en diversiteit. «De aankoop van de 'Jellabies' is een uitstekende opportuniteit om het pakket van de kinderprogramma's in het ochtendblok uit te bouwen,» zegt een overtuigde Els Van den Abbeele. 'Jellabies' is dan ook niet zomaar een tekenfilm of een kinderfilmpje. Het is een driedimensioneel geanimeerd kinderprogramma dat een grote markt kan veroveren.
«De 'Jellabies' is inderdaad een ongewoon programma,» zegt producer David Clement, tevens medestichter van Optical Image, het Britse productiehuis dat de 'Jellabies' coproduceerde. «'Jellabies' wordt sinds vijf weken uitgezonden door het Engelse GMTV (Goodmorning TV) en is daar momenteel marktleider in kinderprogramma's. Dat succes is te danken aan twintig getalenteerde ontwerpers en animatoren, die meer dan zes maanden continu gewerkt hebben aan de techniek en de speciaal hiervoor ontworpen software.»

Jelly-kopter


In de Jolly Jelly Wereld vormen de muziek en de vele kleuren de basis van de reeks. Maar elke aflevering - die slechts vijf minuten duurt - bevat ook een bepaald thema waarvan kinderen kunnen leren. Zo gaan de figuurtjes vaak op vakantie met de Jelly-trein, organiseren ze ontdekkingstochten in de Jelly-grotten, vliegen ze tussen de wolken met een Jelly-kopter en gaan in het Jelly-meer op zoek naar Jelly-gel, want de motor van de wagen is stilgevallen. «De Jellabies zijn schattig,» gaat Clement verder. «Ze hebben nooit pijn, kunnen niet gewond geraken en leven in een magische wereld die tot de verbeelding spreekt van 2-jarige peuters. Toch hebben we ook getracht om humor én de juiste muziek in de 3D-reeks te steken, zodat volwassenen en ouders ook iets hebben aan dit programma.» Als dat niet Jelly-tastisch is!
De songs in de tot op heden 78 ingeblikte afleveringen van de 'Jellabies' zijn mini-popsongs te noemen die volwassenen ook moeten aanspreken. «Daar heb ik doelbewust voor gekozen omdat ik zelf kinderen heb,» grijnst de Britse David Lowe, die veertien liedjes, de titelsong en de achtergrondmuziek voor de 'Jellabies' geschreven heeft. «Ik weet wat het betekent om dagelijks geplaagd te worden door alwéér diezelfde cd of kindervideo, die niet om aan te horen is (lacht). De deuntjes in de 'Jellabies' zijn makkelijk te onthouden en de kinderen kunnen leren van deze muziek: zo gebruiken wij haast alle mogelijke instrumenten en hebben we geopteerd voor alle muziekstijlen, van country over dance tot ballades.»

Teletubbies


Luc Vandeput, de off-screen stem voor Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po in de 'Teletubbies', heeft ook deze kinderreeks voor VTM in het Vlaams ingesproken. Bij het zien van een Engelstalige versie was ie meteen verkocht. Zijn 4-jarig dochtertje en 2-jarig zoontje zijn naar verluidt ook al verkikkerd op de 'Jellabies'. «Dit gaat inslaan als een bom,» meent Luc. «Het is prachtig gemaakt, technisch sterk, inhoudelijk goed. Kinderen kunnen ervan leren. Uiteraard heb ik mij moeten inleven in de wereld van kinderen, die alles uitvergroten. Dat was even wennen, maar ik denk dat het gelukt is.»
En wie denkt dat de 'Jellabies' een kloon is van de 'Teletubbies' zit er volgens Vandeput kilometers naast. «De 'Teletubbies' hebben en eigen taaltje en worden vertolkt door verkleede acteurs. De 'Jellabies' zijn computergestuurde figuurtjes, die het verhaal zélf niet vertellen. Ik ben hier als verteller voor honderd procent aanwezig.»
In de originele Engelse versie spreekt de populaire komiek en acteur Rik Mayall, bekend van de tv-serie 'The Young Ones', de tekst in. Mayall zingt ook de liedjes.
'Jellabies', vanaf 20 september elke weekdag op VTM, 07.05 en 08.20 uur