Draaien van muziek in openbare plaats wordt duurder

HASSELT - Cafés, winkels of kappers die muziek draaien in hun zaak, moeten voortaan de uitvoerende artiesten gaan vergoeden. Vroeger kreeg alleen de auteur van het lied een vergoeding van SABAM. Maar vanaf deze herfst worden ook zangers beloond met een billijke vergoeding. Ook producenten van cd's en platen kunnen genieten van deze vergoeding. «Neen, gelukkig zijn we niet met deze nieuwe taks,» zegt John Spaan, voorzitter van Horeca Limburg.
BR>
De wet-Lallemand, de wet op auteursrechten die al van 30 juni 1994 dateert, ligt aan de basis van de nieuwe vergoeding. Tot nog toe kreeg echter alleen de auteur van een muzieknummer een vergoeding van SABAM, de maatschappij die enkel de belangen van auteurs, componisten en uitgevers verdedigt. Met zogenaamde 'naburige rechten' - rechten voor uitvoerende artiesten en producenten - moeien ze zich niet.
MICROCAM en URADEX, twee organisaties die uitvoerende artiesten vertegenwoordigen en SIMIM, een vertegenwoordiger van muziekproducers, moesten er wel voor zorgen dat ook deze mensen vergoed worden. Het principe van 'billijke vergoeding' bestaat al jaren in het buitenland. Een dergelijke wet was er in ons land ook al sinds 1996, maar de uitvoering ervan liet opvallend lang op zich wachten. Tot groot ongenoegen van de artiesten. De regeling was niet uitvoerbaar omdat vaste tarieven nog niet bepaald waren. Eindelijk zijn die er nu en ze moeten uiteraard ook betaald worden.
En - zéér belangrijk - omdat de wet al van '96 in voege is, moet de vergoeding ook voor de drie vorige jaren betaald worden.

Vliegtuig


De inning gebeurt slechts één keer per jaar door een algemene zetel van de horeca en het bedrag is afhankelijk van allerlei criteria. Zo zijn de oppervlakte van een horecazaak of de openingsuren van een discotheek factoren die de prijs bepalen. De normen zijn enkel nog maar vastgelegd voor horeca, winkels en kappers. Andere gelegenheden waar muziek gedraaid kan worden, zoals vliegtuigen, volgen weldra.
Vrezen SIMIM, URADEX en MICROCAM niet de nodige verontwaardigde reacties? «Neen, hoor. Bovendien is het vanzelfsprekend dat mensen die er hard voor gewerkt hebben er ook voor betaald worden. Het bedrag dat we vragen, is daarenboven erg treffelijk. Voor een klein café betaal je amper 15 tot 20 frank per dag.»

Horeca


Opgezet met deze belasting zijn de uitbaters van openbare aangelegenheden nochtans niet. «Alweer een tax,» reageert John Spaan, voorzitter van horeca Limburg, «erg blij zijn we er natuurlijk niet mee, maar betalen moeten we toch.»
De uitbater van de Hasseltse discotheek Dockside is nog niet zeker of hij de vergoeding gaat betalen. «Ik ben nog te weinig ingelicht over heel deze zaak en bovendien vind ik de vergoeding erg onlogisch. Artiesten verdienen volgens mij al genoeg met optredens.» Ook Fedis, de overkoepelende maatschappij van warenhuizen, onthaalt de plannen met weinig enthousiasme. Voorzitter De Lamine van Fedis: «Deze belasting betekent een extra kost voor onze bedrijven. Maar wet is wet. We kunnen er niet onderuit. Bovendien liggen de prijzen veel lager dan die van SABAM. Voor een oppervlakte van 200 m2, betaal je 2.114 frank billijke vergoeding, daar waar je voor een zelfde oppervlakte 5.369 frank aan SABAM betaalt.»