Roeien: Oekraïne verliest brons door fout van arts

Door de positieve dopingcontrole van Olena Olefirenko heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de Oekraïnse dubbelvier (v) gediskwalificeerd die op 22 augustus brons behaalde in het roeien op de Spelen van Athene.

Belga

Olefirenko werd positief bevonden op ethamivan, een verboden stimulerend middel. Als gevolg daarvan werd de volledige ploeg, bestaande uit Yana Dementyeva, Tetyana Kolesnikova, Olena Morozova en Olefirenko, gediskwalificeerd.

Australië, dat vierde werd in de finale na Duitsland (goud), Groot-Brittannië en Oekraïne, krijgt zo de bronzen medaille. Het IOC heeft de vier Oekraïnse vrouwen echter niet uitgesloten van de Spelen omdat het verboden product bevat zat in het geneesmiddel Instenon, dat de officiële ploegdokter Ganna Gryshchenko had voorgeschreven aan Olefirenko.

Olefirenko "kon niet weten wat er in het medicament zat. Door de fout van een arts verliezen vier onschuldige atletes hun medaille", reageerde Denis Oswald, voorzitter van de Internationale Roeibond FISA, dat na de Spelen waarschijnlijk geen sanctie zal opleggen aan de roeisters. De FISA overweegt wel om Gryshchenko voor vier jaar te schorsen als ploeg- en wedstrijdarts, en het IOC zal haar waarschijnlijk niet toelaten op de Winterspelen 2006 in Turijn en de Spelen 2008 in Peking.

Het geval van Olefirenko is het tweede in de olympische roeigeschiedenis. Op de Spelen van 2000 in Sydney werd de Letse skiffer Andris Reinholds betrapt op het gebruik van het anabole steroïde nandrolon. Hij werd door de FISA levenslang geschorst. Op de Spelen van Athene is het al het vierde dopinggeval van een medaillewinnaar. Eerder moesten al de Hongaar Robert Fazekas (discus/goud), de Russische Irina Korschanenko (kogel/goud) en de Griek Leonidas Sampanis (gewichtheffen/brons) hun medaille teruggeven.