Inbreuken op de antidopingreglementering op de OS 2004

Print
Reeds twintig atleten zijn geschorst of hebben zich teruggetrokken van de Olympische Spelen wegens dopinggebruik of inbreuken op de antidopingreglementering sinds 30 juli, de openingsdag van het olympisch dorp en de officiële start van de Spelen, die lopen tot 29 augustus.
In de helft (tien) van de gevallen betreft het gewichtheffers.

Op doping betrapt:
- 9 augustus: Andrew James Brack (stanozolol, steroïde) en Derek Nicholson (diuretic), allebei Grieken van Amerikaanse afkomst die aantraden in het Griekse olympische baseballteam.
- 10 augustus: de Keniaanse bokser David Munyasia, 24 jaar (cathine, stimulant)
- 12 augustus: de Birmaanse gewichthefster Aye Khine Nan, 27 jaar, (anabole steroïde)
- 19 augustus: vijf gewichtheffers: de Turkse Sule Sahbaz, de Indische Pratima Kumari Na, de Marokkaanse Wafa Ammouri, de Moldaviër Viktor Chislean en de Hongaar Zoltan Kecskes (anabolica).
- 20 augustus: de Oezbeekse kogelstootster Olga Shchukina (clenbuterol, anabole steroïde), en een Indische gewichthefster Sanamacha Chanu (furosemide, diuretic).
- 21 augustus: de Griekse gewichtheffer Léonidas Sampanis, bronzen medaille in de categoriee -62 kg op de Spelen van Athene (testosteron, anabole steroïde) en de Russische gewichthefster Albina Khomich in de categorie -75 kg (testosteron)
- 22 augustus: de Russische Irina Korzhanenko, gouden medaille in het kogelstoten (stanozolol).
- 24 augustus: een hoogspringer, de Witrus Aleksey Lesnichiy, uitgeschakeld in de kwalificaties (clenbuterol). - 26 augustus: een roeister, Olena Olefirenko, bronzen medaille in de dubbelvier (ethamivan, stimulant).

Inbreuken op de antidopingwetgeving:
- 18 augustus: de twee Griekse atleten Costas Kenteris en Ekaterini Thanou verzaken aan de Spelen, hiermee anticiperend op een uitsluiting wegens het ontlopen van een onaangekondigde antidopingcontrole.
- 24 augustus: een discuswerper, de Hongaar Robert Fazekas, maandag winnaar van de olympische proef. Probeerde via een staal van iemand anders zijn urine de controle te misleiden. Hij verliest zijn medaille en wordt uitgesloten van de Spelen.
- 26 augustus: een Hongaarse gewichtheffer, Zoltan Kovacs, weigerde bij een dopingtest voor de competitie een urinetest af te leveren. Hij gaf op in de categorie tot 105 kg, en werd niet in de rangschikking van 24 augustus opgenomen.