Marion Jones loopt 4x100 meter estafette

Print
Marion Jones zal dan toch de 4x100 meter lopen. Ze wordt donderdag in de eerste ronde de tweede loopster van het Amerikaanse estafetteteam. Dat maakte de Amerikaanse atletiekfederatie (USATF) woensdag in Athene bekend.
Jones zal de stok overnemen van Angela Williams en hem doorgeven aan de vice-olympische kampioene op de 100 meter, Lauryn Williams. LaTasha Colander, de beste op de Amerikaanse trials, maar laatste in de olympische finale, is de laatste loopster.

De 28-jarige Jones werd tijdens de trials pas vijfde. Toen Torri Edwards, tweede op de trials, wegens doping geschorst werd en Gail Devers niet bereid bleek de aflossing te lopen omdat ze zich op de individuele nummers wou concentreren, stelde Jones zich kandidaat. De schaduwzijde is dat Jones, ook al werd ze nooit officieel van dopinggebruik beschuldigd, wel genoemd wordt in de dopingzaak rond het Balco-labaratorium.

De Amerikaanse trainers hebben blijkbaar geoordeeld dat de vijfvoudige medaillewinnares van Sydney toch haar plaats in het team verdient. Volgens een bron dichtbij de USATF zou Jones dan ook tweede loopster blijven als het team zich voor de finale plaatst. De deelname van Jones wordt ook nodig gedacht om het debacle van het WK in Parijs te vermijden. Daar verloren de Amerikaanse meisjes van Frankrijk.

De finale van de 4x100 meter wordt vrijdag gelopen, de dag waarop Jones ook de finale van het verspringen betwist. Jones krijgt zo de kans om de twee olympische titels te behalen, die haar vier jaar eerder ontglipten. Zowel in het verspringen als de 4x100 moest ze toen met brons vrede nemen. Op de 100 meter, 200 meter en 4x400 meter haalde ze toen wel goud.