Baan: Goud voor Australië in ploegenkoers

Print
Matthew Gilmore en Iljo Keisse zijn woensdag tiende geworden in de ploegenkoers op de Spelen van Athene, op een ronde van de winnaars. De Belgen verzamelden drie punten in de tien sprints (vierde in de eerste sprint en derde in de negende sprint).
De titel ging na 200 ronden op de Atheense piste (50 km) naar de Australiërs Stuart O'Grady en Graeme Brown die eindigden met 22 punten, voor de Zwitsers Bruno Risi en Franco Marvulli (15 ptn) en de Britse achtervolgers Rob Hayles en Bradley Wiggins (12).
Gilmore en Keisse bevonden zich gedurende de eerste 30 ronden van de koers vooraan in het peloton, maar moesten daarna de wedstrijd ondergaan. Zij eindigden op de elfde plaats.

De 31-jarige O'Grady, en Brown, 25 jaar oud, namen snel een ronde, in het gezelschap van de Duitsers Robert Bartko en Guido Fulst. Ze controleerden daarna de koers en sprokkelden in de spurts de nodige punten om Australië de vierde titel in het baanwielrennen te schenken op deze Spelen. Marvulli zorgde met winst in de eindspurt voor het zilver voor de Zwitsers.

Voor Brown was het het tweede goud in Athene. Hij maakte ook al deel uit van het Australische viertal dat de ploegenachtervolging won. Voor O'Grady was het de vierde olympische medaille. In 1992 in Barcelona haalde hij zilver in de ploegenachtervolging en in 1996 brons in de ploegenachtervolging en in de puntenkoers. Toch werd hij vooral bekend als wegrenner. Zo won hij dit jaar nog een rit in de Ronde van Frankrijk en, begin deze maand, de HEW-Cyclassics in Hamburg.
Ook vier jaar geleden, in Sydney, werd de ploegkoers gewonnen door Australië. Toen zorgden Brett Aitken en Scott McGrory voor het goud.