Atletiek - Aflossingsploeg en Hellebaut willen finale

Print
De aflossingsploeg op de 4x100m (v), met Kim Gevaert die woensdagavond zesde was in de finale van de 200m, en Tia Hellebaut in het hoogspringen hopen donderdagavond een finaleplaats af te dwingen op de Spelen van Athene.
Kim Gevaert stelde voor de Spelen drie doelen voorop, waarvan ze er al twee bereikte: halve finale op de 100m en finale op de 200m. Donderdagavond om 21u Belgische tijd probeert ze met haar drie collega's-vriendinnen het derde doel te bereiken: een finale op de 4x100m.

Het Belgische team, 6e op het WK 2003, heeft met Gevaert slechts één sprintster van internationaal niveau, maar rekent vooral op de teamgeest. "Het is heel belangrijk om een teamgeest te creëren, die maakt dat iedereen op iedereen kan rekenen", verduidelijkt Rudy Diels, trainer van de aflossingsploeg.

Het team, met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar, zag dit jaar de komst van Lien Huygebaert, die zich heel vlug nestelde in de rol van tweede loopster. Het dynamisme van Katleen De Caluwé wordt gebruikt bij de start, Elodie Ouedraogo neemt de tweede bocht voor haar rekening, en Kim Gevaert loopt de laatste rechte lijn.
Iedereen is het er over eens dat de vier het Belgisch record zullen moeten breken en de 43 seconden benaderen, willen ze de finale halen.

In de halve finale ontmoeten de Belgen, die in baan 4 lopen, één van de drie favorieten: de Verenigde Staten. De drie beste van elke halve finale en de twee tijdsnelsten gaan naar de finale. Van de landen in hun reeks heeft België de 5e snelste tijd van 2004. Aan de kant zit Nancy Callaerts die klaar is om in te vallen indien nodig. "Nancy is de meeste polyvalente", aldus Diels. "In het eerste jaar was ze startloopster, en het jaar daarna was ze tweede loopster. Nu is ze klaar om Kim of iemand anders te vervangen als het nodig is".

Wanneer de Belgische vier lopen, heeft Tia Hellebaut haar kwalificaties in het hoogspringen al afgewerkt. De kwalificatielimiet ligt op 1m95. "Maar ik betwijfel het of 12 springsters die hoogte zullen overschrijden", aldus Hellebaut, die nog steeds licht gefrustreerd is dat ze zich niet kon plaatsen voor de zevenkamp. "Ik ben in vorm voor het hoogspringen, maar ook voor de andere disciplines", geeft Hellebaut, die met 1m95 het Belgisch record deelt met Natalja Jonckheere.