Kim Gevaert zesde in finale 200 meter

Print
Op de Olympische Spelen in Athene is onze 26-jarige landgenote Kim Gevaert woensdag zesde geworden op de 200 meter sprint. Ze finishte in 22.84, 36 honderdsten trager dan het Belgisch record (22.48), dat ze dinsdag in de halve finales liep.
De titel was voor de Jamaicaanse Veronica Campbell. Met 22.05 haalde de 22-jarige Campbell het voor de Amerikaanse Allyson Felix, die met 22.18 een wereldrecord bij de junioren liep, en de Bahamaanse Debbie Ferguson (22.30).

Campbell, tweevoudig wereldkampioene bij de junioren, kwam het beste uit de startblokken. Ook bij het uitkomen van de bocht had ze nog de koppositie en ze hield stand tot op de streep. Eerder was ze ook al goed voor brons op de 100 meter, zodat ze in Athene de eerste atleet is die met twee medailles mag pronken. Campbell schonk Jamaica het eerste goud ooit op de 200 meter voor vrouwen, iets wat haar voormalige landgenote Merlene Ottey, in zes deelnames nooit lukte.

De 18-jarige Felix slaagde er net niet in om haar illustere landgenote Marion Jones op de erelijst op te volgen. Jones neemt op deze Spelen enkel aan de 4x100 meter en het verspringen deel. In die laatste discipline plaatste ze zich woensdag voor de finale. Debbie Ferguson, 28 jaar oud, kaapte het brons voor de neus van de Jamaicaanse Aleen Bailey weg. De Bulgaarse Ivet Lalova werd vijfde, voor Gevaert.

"Dit is het mooiste moment uit mijn carrière", verklaarde een gelukkige Gevaert na haar race. "Ik dacht dat ik pas achtste was, daarom keek ik naar het grote scorebord. Het is fantastisch om zo'n finale te lopen! Jammer dat het voorbij is.

De Brabantse sprintster moest in de ongunstige baan 1 lopen. De inspanningen om de scherpere bocht te nemen kost energie. Dat werd ook in deze finale duidelijk. Na een goede start kwam Gevaert als vierde uit de bocht, om daarna terrein te moeten prijsgeven. "Natuurlijk is het niet prettig om in baan 1 te lopen. Maar ik hield me voor dat veel meisjes in mijn plaats zouden willen zijn en dat ik al tevreden kon zijn dat ik in de finale stond."

Meteen was de ontgoocheling van de uitschakeling in de kwartfinales van de 100 meter vergeten. En de Spelen zitten er nog niet op voor Gevaert want vanaf morgen gaat ze nog aan de slag in de 4x100 meter. "Ik voelde me goed vanavond. Dat geeft me moed om aan de aflossing te beginnen." Donderdagavond moeten de Belgische meisjes daarin proberen de finale te halen.