Scifo oefent al met de bal

Print
ANDERLECHT - Enzo Scifo is binnenkort opnieuw helemaal klaar voor het topvoetbal. Amper een goeie maand na de klaplong, is het leed van de 33-jarige Italo-Belg zo goed als geleden. De vice-kapitein van Anderlecht oefent zelfs al met de bal. Voorlopig nog individueel, maar de dag dat Scifo opnieuw aanpikt bij de groep is niet meer ver weg. Aimé Anthuenis acht zijn nummer 4 zelfs al binnen een kleine maand speelklaar, Scifo zelf is wat voorzichtiger: «Ik wil dolgraag terug op het hoogste niveau voetballen. Maar ik ben niet ongeduldig. Pas wanneer ik helemaal niks meer voel, ben ik opnieuw beschikbaar.»
BR>8 augustus jongstleden, Anderlecht-Moeskroen. Enzo Scifo komt na een kopduel onzacht neer op de rechterschouder en wordt op een draagberrie van het veld gedragen. Ligamentaire en capsulaire scheur van het schoudergewricht, luidt de diagnose, een operatie is onafwendbaar. Eén dag na die heelkundige ingreep, in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus, wordt Scifo het slachtoffer van een klaplong. De Anderlecht-middenvelder ontsnapt aan de dood, Scifo moet zelfs een dag lang kunstmatig worden beademd. Een herstelperiode van twee à drie maanden is de prognose, wanneer Scifo een half weekje later het ziekenhuis verlaat. Intussen zijn we pas een dikke maand verder en Scifo is al bijna klaar om de competitie te hervatten.
«Ik heb straks wel nog een fysieke achterstand weg te werken. Maar ik voel me inderdaad heel goed. Ik zou kunnen stellen dat ik me stilaan opnieuw voetballer begin te voelen. Een tweetal weekjes geleden ben ik begonnen met wat fietsen, wat steppen, lichte powertraining, zonder daarbij mijn schouder te belasten. Intussen doe ik bijna alles, met en zonder bal. Lopen gaat goed, ik adem zonder problemen. Alleen de schouder wringt nu en dan nog wat tegen. En dus vermijd ik beter nog een tijdje contacten en bruuske bewegingen. Vandaar dat ik me voorlopig nog niet in een groepstraining meng.»