Geblesseerde Gebreselassie niet in marathon Amsterdam

Print
De Ethiopiër Haile Gebreselassie, in Athene vijfde op de 10.000 m, neemt omwille van een aanslepende achillespeesblessure niet deel aan de marathon van Amsterdam op 17 oktober. Dat heeft de tweevoudig olympische kampioen op de 10.000 m (1996, 2000) donderdag bevestigd tijdens een persconferentie.
Gebreselassie, die al sinds 30 juli na een wedstrijd in het Engelse Crystal Palace op de sukkel is, verzaakt ook aan een voorbereidingswedstrijd in Groot-Brittannië op 26 september. "Het wordt onmogelijk om deel te nemen", aldus de atleet die tot nog toe één marathon liep (3e in Londen 2002) en daar de snelste tijd ooit neerzette gelopen door een debutant (2:06.35).

In Amsterdam plande Gebreselassie een aanval op het wereldrecord van de Keniaan Paul Tergat (2:04.55). "De volgende keer dat ik aan een marathon deelneem, wanneer dat ook moge zijn, val ik het record aan. Maar dat wordt niet eenvoudig, want het is een scherpe tijd", aldus de Ethiopiër.
Hij onderstreepte nog eens dat hij nooit meer op de piste zal lopen. "Ik stop niét met atletiek, alleen zal ik niet meer op de piste lopen. Vorige vrijdag was het, wat dat betreft, mijn laatste wedstrijd."