Gebrek aan creativiteit

Zürich
BR>1 -
Lierse
0

ZÜRICH - Lierse is er niet in geslaagd een gunstige uitgangspositie te verwerven in de heenwedstrijd van de eerste ronde van de UEFA-cup. De Belgische bekerwinnaar verloor met 1-0 van FC Zürich en zal over veertien dagen in een goede dag moeten verkeren om door te stoten naar de tweede ronde. De mannen van Walter Meeuws lagen wel geen moment onder bij de Zwitsers, maar toonden voorin te weinig creativiteit om dat belangrijk doelpuntje te scoren.

Zoals verwacht posteerde Walter Meeuws Robby Van de Weyer naast Cavens in de spits en Shekiladze op de positie van rechtsachter. Verder speelde Lierse in de basisopstelling van de jongste weken. De match kwam traag op gang. Het groot aantal overtredingen vertraagde het ritme en beide ploegen konden nooit hun eigen spel ontwikkelen. FC Zürich miste vertrouwen na de zwakke competitiestart en grossierde in slechte passes. Bij balverlies liepen de Zwitsers massaal achteruit, zodat Lierse het initiatief kreeg opgedrongen. Onder aanvoering van Zdebel probeerden de Lierenaars het doel van de tegenstander op te zoeken, maar ze konden nauwelijks voor dreiging zorgen. De spitsen Cavens en Van De Weyer geraakten niet uit de greep van hun bewakers.
De eerste kans kwam er pas vijf minuten voor de rust toen Snoeckx na een mooie één-twee met Cavens op Pascolo afging, maar jammerlijk naast besloot. Op dat moment stond het wel al 1-0. FC Zürich profiteerde van een ongelukkige ingreep van Patrick De Man. De doelman waagde zich ver in het strafschopgebied en stompte de bal pardoes in de voeten van Jamarauli, die de bal vanop 25 meter in één tijd over alles en iedereen lobde.
Het was geen toeval dat de treffer van de Georgische spelmaker kwam, want tot dan hadden alleen zijn hoekschoppen voor gevaar gezorgd. Bij de eerste aaide Bartlett de bal voorlangs en nadien kopte Djordevic na mistasten van De Man net naast. Nieuw aanvalsduo Huysmans - Huysegem zorgt in slotfase voor belegering, maar de druk resulteerde niet meer in kansen.

Flanken


In de tweede helft zette Lierse meteen druk op de thuisploeg. Het centrale duo op het middenveld Leen-Zdebel bewoog hemel en aarde om het belangrijk uitdoelpunt te scoren, maar het leverde weinig doelgevaar op. De verdedigers van Zürich bewezen met scherpe dekking dat op internationaal niveau feller wordt verdedigd dan in België. Bovendien haalden flankverdedigers Shekiladze en Daems nooit de achterlijn, waardoor de flanken potdicht zaten.
Cavens kwam twee keer iets te kort op voorzetten van Van Meir en Somers. Diezelfde Somers besloot de mooiste bezoekende kans van de tweede helft in het zijnet. In de laatste tien minuten zorgde Lierse met het nieuwe aanvalsduo Huysmans-Huysegems voor een belegering, maar Pascolo werd niet meer bedreigd. Zürich kwam in de hele tweede helft nog één keer in de buurt van De Man, maar Chassot kopte een voorzet van Bartlett net naast. Snoeckx en Huysman kregen wel kleine kansjes, maar misten.
Met deze wedstrijd bevestigt Lierse het beeld van de jongste weken. Verdedigend geeft de ploeg weinig weg, maar aanvallend ontbreekt op dit moment nog creativiteit. De Lierenaars moeten natuurlijk niet wanhopen: op het vertrouwde Lisp kunnen ze altijd iets meer en Zürich is lang geen wereldploeg. Een 1-0-nederlaag blijft een lastige uitgangspositie, waardoor de Zwitsers hun favoriete counterspelletje kunnen hanteren.

Scheidsrechter: Michael McCurry.
Toeschouwers: 4.200.
FC ZÜRICH: Pascolo, Djordevic (70' Andreoli), Stocklasa, Quentin, Santana, Eydelie, Chassot (76' Akale), Jamarauli, Frick, Bartlett, Kavelashvili (65' Del Signore).
LIERSE: De Man, Shekiladze, Hoefkens, Van Meir, Daems, Snoeckx, Leen, Zdebel, Somers, Van De Weyer (76' Huysmans), Cavens (70' Huysegems).
Doelpunt: 30' Jamarauli 1-0.
Gele kaarten: Frick (fout), Jamarauli (fout).