Senaat sinds regionale verkiezingen vrouwelijker

Print
De Senaat is er sinds de regionale verkiezingen van 13 juni vrouwelijker op geworden. Er kwamen sinds de federale stembusslag van mei 2003 vier vrouwelijke senatoren bij. Zij vertegenwoordigen nu 37 procent van het totale aantal senatoren. Dat laat kersvers voorzitter van de Hoge Vergadering Anne-Marie Lizin donderdag weten.
Lizin neemt de gewoonte van haar collega-kamervoorzitter Herman De Croo over om op regelmatige tijdstippen statistieken de wereld in te sturen over de samenstelling van het parlement. In een mededeling geeft Lizin donderdag meer uitleg over het aantal vrouwen in de Senaat, de wijzigingen sinds de regionale verkiezingen en de gemiddelde leeftijd van de senatoren.

Van de 71 pluchen zitjes in de Senaat worden er momenteel 26 ingenomen door vrouwen. Er kwamen vier senatrices bij sinds 13 juni dit jaar. Het gaat om 15 Nederlandstalige en 11 Franstalige senatrices. Samen bezetten zij 37 procent van alle zetels in de Hoge Vergadering. Senaatsvoorzitter Anne-Marie - voor het eerst in de Belgische geschiedenis wordt de Hoge Vergadering voorgezeten door een vrouw - zegt tevreden te zijn met de vervrouwelijking van haar assemblee.

De jongste senator is ook een vrouw: VLD-senatrice Stefanie Anseeuw (27 jaar). De oudste senator is Philippe Moureaux (65, PS). De gemiddelde leeftijd van de senatoren is 48 jaar.