Ontevredenheid op werkplaats verdubbelt risico op ziekte

Print
Ontevredenheid op de arbeidsplaats verdubbelt het risico op hart- en vaatziekten en depressies. Dat is donderdag bekendgemaakt op een internationaal congres voor gedragsgeneeskunde in het Duitse Mainz.
Te weinig waardering van de leidinggevenden, een gebrek aan doorgroeimogelijkheden en minder werkzekerheid veroorzaken de grootste psychische stress.
"We kunnen bewijzen dat mensen die zich beroepsmatig afbeulen en geen waardering krijgen, een opmerkelijk hogere bloeddruk en meer stresshormonen vertonen", aldus medisch socioloog Johannes Siegrist.

Al naar gelang de sector en het land zijn tussen de 10 en de 30 procent van de mensen door zulke 'waarderingscrisis' getroffen. Mannen lijden duidelijk meer onder beroepsstress dan vrouwen.
Siegriest doet ook een aantal aanbevelingen. Zo is het belangrijk dat het leidinggevende personeel voldoende gevormd is om met mensen om te gaan. Ook opleidingsmogelijkheden voor de medewerkers en systemen van winstdeelname voor het personeel zijn bevorderlijk voor het welbehagen. Investeren in medewerkers is voor bedrijven ook economisch interessant, aldus Siegrist.