Wetenschappers ontdekken gen dat uitzaaiingen tumoren veroorzaakt

Print
Nederlandse onderzoekers hebben een gen geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor uitzaaiingen bij tumoren. Het gaat om TrkB, dat tumorcellen resistent maakt tegen celdood. Hun resultaten verschijnen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Tumorcellen laten bij uitzaaiing los van de primaire tumor, banen zich een weg door naburig weefsel en infiltreren de bloed- of lymfevaten. Van daaruit verschaffen ze zich toegang tot andere organen en weefsels en veroorzaken nieuwe tumoren. Uitzaaiingen van tumoren zijn tot nog toe niet of nauwelijks te behandelen.

Met een nieuwe opsporingsmethode hebben de wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) achterhaald dat het TrkB-gen tumorcellen resistent maakt tegen celdood. Een tumorcel die zich heeft losgemaakt van een tumor kan dan overleven in naburig weefsel en bloed- en/of lymfevaten. Normale cellen sterven af als zij terechtkomen in een voor hen 'vreemde' omgeving.

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat het TrkB-gen gezonde cellen tot agressieve tumorcellen transformeert, die gemakkelijk omliggend weefsel infiltreren en uitzaaien. In tumorcellen genereert TrkB een krachtig en specifiek 'overlevingssignaal'. De onderzoekers veronderstellen dat dat bijdraagt tot hun vermogen te overleven tijdens de uitzaaiing.