Tai-chi voorkomt valpartijen bij 65-plussers

Print
Senioren die de sport tai-chi beoefenen, lopen maar half zoveel kans op een valpartij als hun leeftijdsgenoten die dat niet doen. Meer dan een kwart van de thuiswonende 65-plussers in Vlaanderen valt ministens één keer per jaar.
Eén op de vijf houdt er ernstige letsels aan over. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG).

Tai-chi traint op spiersterkte, evenwicht, coördinatie, stabiliteit en indirect ook op zelfvertrouwen. Daarom is het zeer effectief om vallen te vermijden, zegt Liesbeth De Bruyn van het VIG. "Algemeen blijkt dat senioren die aan tai-chi doen, 47 procent minder kans lopen te vallen".
"Ook de angst te vallen, het nemen van medicatie en de woonomgeving van senioren kunnen het risico op een val verhogen. Aan die factoren moet dus eveneens aandacht besteed worden", aldus De Bruyn.

De helft van de Vlaamse tachtigplussers valt elk jaar wel een keer, meer dan een kwart van de thuiswonende 65-plussers minstens één keer per jaar. Vrouwelijke senioren vallen dubbel zo vaak als mannen. Twintig procent van de valpartijen veroorzaakt ernstige letsels. Drieëndertig procent van de senioren met een heupfractuur ten gevolge van een val sterft binnen het jaar.
Het VIG peilde ook naar de algemene gezondheidstoestand van senioren en stelde vast dat slechts 52 procent van de 65-plussers zich echt goed voelt. Negen procent van de senioren is zelfs ronduit depressief, vooral mannen.
Verder blijkt wel dat 44 procent van de 55 tot 65-jarigen nog voldoende beweegt. Toch is 16 procent van de 55-plussers zwaarlijvig, 5 procent meer dan bij de rest van de Vlaamse volwassenen. Ouderen eten wel veel regelmatiger: 92,4 procent eet op vaste tijdstippen. Bij Vlamingen tussen 25 en 35 is dit slechts 33 procent. Ook rookt slechts 20 procent van de 55-plussers. Bij alle Vlamingen ouder dan 15 is dat 28 procent.