Archeologen leggen luxueuze badruimte in Sagalassos bloot

Print
Bij opgravingen in het Turkse Sagalassos hebben archeologen onder leiding van professor Marc Waelkens van de Katholieke Universiteit van Leuven een immens grote en luxueuze ruimte met zwembad voor koud water en kleine marmeren badkuipen blootgelegd.
Sagalassos is een stad in het Taurusgebergte die in de zevende eeuw verlaten werd na een aardbeving. De archeologen graven al een tiental jaar in wat één van de grootste badcomplexen van Klein-Azië moet zijn geweest. Het immense complex werd gebouwd in de periode 120-165.

De voorbije jaren werden reeds twee warmwaterruimtes en een klein deel van een grote koudwaterruimte blootgelegd. Die laatste is nu volledig vrijgemaakt en blijkt een gewelfde kamer geweest te zijn van 12 op 32 meter met in het midden een zwembad van 9,5 op 10 meter en een diepte van 1,1 tot 1,35 meter. De drie grootste ruimtes van deze thermen dienen de komende jaren nog te worden uitgegraven.

De vloer in deze ruimte bestaat voor het grootste deel uit een tapijt van tegels waarin twintig soorten gekleurde marmers en porfier verwerkt zijn. Aan de rand vormen grote witte marmerplaten de vloerbekleding. De wanden waren onderaan met groen en daarboven met wit en paars geaderde marmeren platen bekleed en voorzien van mooie pilasterkapitelen. In de wanden bevinden zich ook nissen met daarin kleinere marmeren badkuipen. In het zwembad werden voorts de resten van vier beelden in wit marmer aangetroffen die twee paren vormden.