Radzinski knalt RSCA voorbij stugge Slovenen

ANDERLECHT - De tweede ronde van de UEFA-cup mag Anderlecht niet ontsnappen. Een ideale uitgangspositie verwierf Sporting ditmaal niet, maar Ljubljana heeft te weinig inhoud om de 3-1 achterstand op te halen. De Brusselaars mogen vooral tevreden zijn dat zij de soms barbaarse aanslagen van de Slovenen overleefden. Bovendien redt Anderlecht met zijn zege - de enige Belgische - de eer van ons land.
BR>De 3 tegendoelpunten tegen Lommel zaten Aimé Anthuenis blijkbaar bijzonder hoog. Glen De Boeck, weliswaar pas hersteld van een ribkneuzing, moest zijn plaats centraal in de defensie afstaan aan Mike Verstraeten. De rest van de ploeg gunde Anthuenis het voordeel van de twijfel.
Na een korte observatieronde waarin Anderlecht kon vaststellen dat de Slovenen bijlange niet zo defensief waren ingesteld als was voorspeld, begon de paars-witte machine te draaien. Met Davy Oyen als uitblinker knutselde Sporting de ene aanval na de andere in elkaar. Eerst trapte Oyen van ver en in de vlucht net naast, nadien schonk hij Radzinski de 1-0 op een presenteerblaadje. Het lobje van de Poolse Canadees waaide over. Oyen ging dan maar zelf op avontuur. Met Zetterberg als tussenstation en Bajrektarevic als afwerker zorgde hij voor de verdiende 1-0. Robert Waseige zal het graag gezien hebben. Als Oyen niet geblesseerd had moeten afhaken voor Nederland - België, had hij toen al in de 11 gestaan.
Ook de 2-0 vertrok van zijn voet. Targetman Koller legde af op Radzinski, die droog zijn vierde Europese goal van de campagne binnenknalde. Anderlecht op rozen, maar de geprikkelde Slovenen lieten het daar niet bij. Schitterend voetbal brachten zij niet, dus reageerden zij zich maar af op de dure Brusselse enkels en achillespezen. Vooral Radzinski en Zetterberg kregen het zwaar te verduren. Aangezien de Turkse scheidsrechter geen kik gaf - hij trok maar één gele kaart - deden de Slovenen lustig door.
Het agressieve spel van Ljubljana deed de wedstrijd kantelen. Anderlecht trok al eens zijn voetje terug en verwaarloosde voor de zoveelste keer dit seizoen de organisatie. Gelukkig bleken de Ljubljana-spitsen minder trefzeker dan die van Maribor. Anders was Anderlecht met een ferme kater gaan rusten. Nu was er applaus, temeer daar de omroeper met de nodige intonatie de tussenstand van Haifa - Club Brugge meldde.
De handen gingen kort na de pauze nog feller op mekaar. Scheidsrechter Bosat greep ditmaal wel kordaat in en sloot Zulic met een tweede gele kaart uit. Het was het signaal voor Anderlecht om Ljubljana rustig af te maken, maar het tegendeel gebeurde. Bij een hoekschop mocht Ekmecic vrijstaand inkoppen. Jan Koller stond erbij en keek ernaar.
Anderlecht moest plots wel zijn klasse bovenhalen, maar eenvoudig bleek dat niet. Koller en Radzinski probeerden aan open kansen te komen, maar de inmiddels opgetrokken groen-witte muur gaf geen krimp. Opnieuw hielpen de Slovenen een handje. Mirtic voerde een aanslag uit op Radzinski, ditmaal gaf Bosat wel meteen rood. Bij de daaropvolgende aanval nam Tomasz revanche na zo veel fysiek leed. Na een doorsteekpas van alweer Koller prikte hij zijn vijfde Europese goal tegen de touwen (3-1). De klus tegen 9 man volledig klaren, lukte niet meer. Het handvol kansen dat Anderlecht afdwong, leverde mede door de zwakke arbitrage geen verlossende vierde treffer op.
Doelpunten: 20' Bajrektarevic (owngoal) 1-0, 35' Radzinski 2-0, 53' Ekmecic 2-1, 66' Radzinski 3-1.
Gele kaarten: Zelic, Bajrektarevic, Kmetec, Koller.
Rode kaarten: 50' Zelic (tweede geel), 65' Mirtic.
Scheidsrechter: Muhittin Bosat (Tur)
Toeschouwers: 14.557
ANDERLECHT: De Vlieger, Verstraeten (68' Stoica), Staelens, Oyen, Brocken, Van Diemen, Zetterberg, Baseggio, Goor, Radzinski (80' Ekakia), Koller.
LJUBLJANA: Pejkovic, Jukic, Bajrektarevic, Zulic, Fridl (88' Trgo), Kosic, Ceh, Zezelj (68' Kmetec), Agic, Ekmecic, Moro (61' Mirtic).