Opnieuw 744 klachten tegen particuliere internet-muziekpiraten

Print
De Amerikaanse overkoepelende vereniging van de muziekindustrie (RIAA) heeft aangekondigd dat het een nieuwe reeks klachten heeft ingediend tegen 744 particuliere internetgebruikers die ervan verdacht worden via uitwisselingsnetwerken zoals eDonkey, Limewire, Grokster en Kazaa muzieknummers te hebben verspreid.
Het is niet de eerste keer dat RIAA, dat de rechten verdedigt van de Amerikaanse platenmaatschappijen, de pijlen richt op particulieren om de auteursrechten van artiesten en platenmaatschappijen te vrijwaren. Een rechtbank in Californië oordeelde in april 2003 dat sites/bedrijven als Grokster en Morpheus, die via het internet de mogelijkheid bieden om muziek te downloaden, niet aansprakelijk konden gesteld worden voor het gedrag van sommige internetgebruikers. Dat vonnis werd vorige week in beroep bevestigd. RIAA wil nu bekomen dat een rechter de particulieren veroordeelt voor illegale praktijken.

Volgens een wet uit 1998 kunnen platenfirma's tot 150.000 dollar vragen per nummer dat illegaal wordt verspreid. Woensdag diende RIAA klacht in tegen 152 particulieren. Voorts diende de maatschappij klachten in tegen 600 muziekpiraten via de procedure 'klacht tegen onbekenden' omdat van deze piraten enkel het IP-adres (internet protocol, identiteit van de computer) gekend is. De klachten zijn ingediend in een tiental Amerikaanse staten, onder meer in Californië, New York, Texas, Colorado en Kentucky.