Dimitri de Condé op bezoek bij ex-club: «Robert Waseige kent mij»

Print
CHARLEROI - Een trainer die serieus ter discussie staat, spelers die hun grieven op tafel leggen op een zelf samengeroepen persconferentie en supporters die harde acties aankondigen. Standard-Charleroi van vanavond heeft alles om niet zomaar een doordeweekse match te worden. Voor Dimitri de Condé, die straks met zijn nieuwe vlam Charleroi voor het eerst op bezoek gaat bij zijn oude liefde, was het ook al «speciaal» zonder die extra-sportieve beslommeringen. "Maar verwacht van mij niet dat ik kritiek ga spuien op de Rouches. Standard is voor mij verleden tijd," houdt de pas 24-jarige Limburger duidelijk niet van natrappen.
BR>Van de 5 Limburgers die vorig seizoen bij Standard aan de slag waren, lijkt De Condé nochtans het best geboerd te hebben. Dirk Medved hing de schoenen zoals bekend aan de haak, Stijn Haeldermans zit nog steeds te verkommeren in de C-kern van de Rouches en ook Bernd Thijs komt voorlopig nauwelijks aan spelen toe. Enkel Peter Maes vond ook elders (Germinal Beerschot) onderdak. De Condé zelf liet in het tussenseizoen zelfs een aanbod van het Oostenrijkse Grazer AK links liggen om een contract van 3 seizoenen bij Charleroi te tekenen. "Ik ben pas 24 en heb dus nog even om voor het buitenlandse avontuur te kiezen," vindt de Condé. "Bovendien leek het mij, met het oog op EURO 2000, beter om mij in de nationale competitie in the picture te spelen. Ik weet heus ook wel dat de plaatsen bij de Rode Duivels, zeker na de voorbije interlands tegen Nederland en Marokko, erg duur zijn. Maar ik wacht al een tijdje op een kans. En Robert Waseige kent mij. Hij was het die mij destijds naar Standard haalde."
Het begin van een hoofdstuk, waar hij enkele maanden geleden definitief een punt achter heeft gezet. "Blijkbaar verwacht nu iedereen van mij dat ik kritiek ga geven op het gevoerde beleid. Daar doe ik dus niet aan mee." Al heeft hij natuurlijk wel een mening. Zoals over het plotse ontslag van boegbeeld Guy Hellers. "Ik vind het niet gepast iemand die 18 jaar bij de club is, zó op straat zetten. En da's ongetwijfeld de mening van elke voetballiefhebber," bedenkt de Condé. "Maar zoiets is eerder ook al gebeurd met andere jongens, die dat evenmin verdiend hadden. Ik stond er dus niet verstomd van. Respect bestaat blijkbaar niet meer, en Standard is nu eenmaal extreem."
"Wie gelijk had en wie niet, zal de tijd wel leren," vervolgt hij. "Ik heb mijn seizoen geëvalueerd en kom tot de conclusie dat het misschien wel mijn beste seizoen ooit was. Alleen, ik wil graag centraal spelen, omdat ik daar het best tot mijn recht kom, en Ivic zag dat duidelijk niet zo. Da's geen verwijt, hij heeft ook het recht zijn systeem te hanteren. Maar ik heb ook het recht te kiezen voor een club, die wel in mij als nummer 10 gelooft.»
En dat werd dus Charleroi. "Trainer Peruzovic kende mij nog van bij Standard en heeft veel vertrouwen in mij. En met een basis Albert-Brogno is het altijd leuk voetballen. Tijdens de eerste wedstrijden hebben we nog te makkelijk goals weggegeven, maar deze nieuwe ploeg groeit met de week. Dat bleek vorige week nog tegen Genk. We hebben geen groep die het balletje kan laten rondgaan, maar als we gezond agressief spelen zoals tegen de landskampioen, zijn we een moeilijk te ontwrichten blok. Hopelijk kunnen we die lijn straks doortrekken op Sclessin en zo profiteren van de randverschijnselen bij de Rouches," gniffelt hij.