Veertig procent van de wereldbevolking heeft geen sanitair

Print
Meer dan 2,6 miljard mensen, of zowat veertig procent van de wereldbevolking, hebben geen sanitaire basisvoorzieningen. Meer dan één miljard beschikt niet over zuiver drinkwater. Dat blijkt uit een nieuw rapport van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat donderdag werd bekendgemaakt.
Het rapport maakt een balans op in het kader van de objectieven die werden vastgelegd door de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) op de Millenium Summit in 2000. Een van de doelstellingen is het aantal mensen dat geen toegang heeft tot drinkwater en tot sanitaire voorzieningen, te halveren in vijftien jaar tijd (tussen 1990 en 2015).

De WHO en het kinderfonds van de VN, UNICEF, stellen in het rapport vast dat de landen op de goede weg zijn wat drinkwater betreft. Maar op het vlak van sanitaire basisvoorzieningen, gedefinieerd als een latrine en een evacuatiesysteem voor afvalwater, is er vertraging. Een half miljard mensen, voornamelijk in ruraal Afrika en Azië, profiteert niet van de gemaakte vooruitgang op het vlak van hygiëne.

Kinderen zijn het eerste slachtoffer van de gebrekkige hygiëne. Ze hebben de minste weerstand tegen de ziektes die ontstaan. Elke dag sterven op die manier ongeveer 4.000 kinderen. Elk jaar sterven 1,8 miljoen mensen aan diarree, voor het merendeel kinderen van minder dan vijf jaar, aldus het rapport.

Het rapport wijst ook op enkele zorgwekkende trends. Zo zijn in de geïndustrialiseerde landen de cijfers voor toegang tot drinkwater en sanitair gedaald met ongeveer twee procent tussen 1990 en 2002. In de voormalige Sovjet-Unie bijvoorbeeld, heeft slechts 83 pct van de bevolking toegang tot sanitaire basisvoorzieningen.