Distrigas boekt nettowinst van 93 miljoen euro in eerste halfjaar

De Belgische aardgasverkoper Distrigas heeft in het eerste halfjaar van 2004 een nettowinst geboekt van 93 miljoen euro. Dat is 13,4 procent meer dan de 82 miljoen euro die werd gehaald in de eerste helft van 2003. Voor heel 2004 wordt een nettoresultaat verwacht dat beter is dan in eerdere boekjaren, maar lager dan in 2003. Dat deelde Distrigas donderdagmorgen mee in een persbericht.

Belga

De nettowinst is dubbel zo hoog als verwacht. Analisten hadden voor het eerste halfjaar gemiddeld gerekend op een nettowinst van 45,25 miljoen euro. De forse winstgroei is deels te danken aan "bepaalde boekhoudkundige effecten".

Net zoals de raad van bestuur van Fluxys dat woensdag deed, heeft ook de raad van bestuur van Distrigas naar eigen zeggen een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de ramp in Gellingen. Namens de onderneming heeft de raad haar medeleven betuigd tegenover de slachtoffers van het tragische ongeval en de families van de overledenen.

De bedrijfswinst (EBIT) kwam uit op 132 miljoen euro. Dat is 18,9% meer dan de 111 miljoen euro in de eerste helft van 2003. Analisten hadden gemiddeld een EBIT voorspeld van 59,5 miljoen. Distrigas wist haar bedrijfsmarges te handhaven dankzij haar gediversifieerde aankoopstrategie en een vermindering van de overige exploitatiekosten.

Distrigas haalde een omzet van 1,817 miljard euro, een daling van 16% tegenover de 2,162 miljard in de eerste helft van 2003. De aardgasverkoop, die 96% van de totale omzet uitmaakt, daalde in de eerste jaarhelft met 10%. Distrigas noemt hiervoor drie oorzaken: sterkere concurrentie, zachtere weersomstandigheden dan in de winter van 2003 en een daling van de LNG-verkoop in het buitenland. Op de Belgische markt daalde de verkoop met 8%, de verkoop in het buitenland en de arbitrageverkoop namen ongeveer 13% af.

Op basis van de resultaten over het eerste halfjaar verwacht Distrigas dat het geconsolideerde nettoresultaat over heel 2004 hoger zal uitkomen dan in eerdere boekjaren, "zonder evenwel het uitzonderlijke niveau van 2003 te kunnen bereiken".