Fortis verwacht dit jaar een tiende meer winst

Print
De operationele winst van Fortis zal dit jaar ten minste 10 procent hoger uitkomen. Dat meldde topman Anton van Rossum donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de bankverzekeraar in Utrecht. Hij zegt deze winstvoorspelling te kunnen waarmaken als de aandelenkoersen niet plotseling inzakken en onvoorziene tegenvallers uitblijven.
De winst uit gewone bedrijfsuitoefening kwam in het tweede kwartaal uit op 805 miljoen euro, terwijl de nettowinst 803 miljoen euro bedroeg. Dat is bijna 30 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst van Fortis daalde, omdat de bankverzekeraar afgelopen kwartaal minder profiteerde van beleggingen in aandelen en obligaties dan in die periode een jaar eerder.

Als de invloed van de beleggingsportefeuille niet wordt meegerekend, komt Fortis uit op een stijging van het resultaat met 27 procent tot 685 miljoen euro. Zowel het belangrijke bankbedrijf als de verzekeringstak leverde meer geld op. De verzekeringspoot boekte meer winst, ondanks de gedeeltelijke beursgang van de Amerikaanse tak Assurant en de verkoop van een Spaanse dochteronderneming.

Van Rossum toonde zich tevreden met de resultaten over het afgelopen kwartaal. Volgens de Fortis-topman moet hij nog meer winst uit het bedrijf kunnen halen. De bankverzekeraar zal daarom sterk op de kosten blijven letten en verder werken aan een groei van de inkomsten.