Zwarte dozen gecrashte Toepolevs geven geen informatie

Print
Onderzoek van de zwarte dozen van de twee verkeersvliegtuigen die dinsdagavond kort na elkaar in Rusland zijn neergestort heeft geen betrouwbare informatie opgeleverd omtrent de oorzaak, maar de belangrijkste theorie "blijft terrorisme".
Dat heeft Vladimir Jakovlev, de gezant van de Russische president Vladimir Poetin voor de zuidelijke regio, waar een van de Toepolevs terechtkwam, donderdag gezegd.
De belangrijkste aanwijzing "dat iets heel vlug is gegaan", is volgens Jakovlev dat de recorders "ineens" waren uitgeschakeld en voor de val van de vliegtuigen al niets meer registreerden.

Bij de rampen kwamen 89 mensen om het leven. De autoriteiten houden rekening met verschillende mogelijkheden, waaronder inferieure brandstof of menselijke falen. Maar het uitvallen van de vluchtrecorders lijkt onder Russen het vermoeden te sterken dat er sprake is van terreuraanslagen. Die worden dan onmiddellijk weer in verband gebracht met de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag in Tsjetsjenië.
"Rusland heeft nu een 11 september", kopte de krant Nezavisimaja Gazeta.

Een regeringscommissie onder leiding van minister van verkeerde Igor Levitin die de ongelukken onderzoekt, reisde donderdag naar de plek ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van Moskou waar een Toepolev-134 met 43 inzittenden neerstortte. Het andere toestel, een Toepolev-154 met 46 mensen aan boord, kwam terecht in het zuiden van Rusland. De luchtvaartmaatschappij Sibir, eigenaar van de Toe-154, meldde dat de bemanning kort voor het ongeluk een noodsignaal had uitgestuurd. Ooggetuigen verklaarden dat zij vlak voor het neerstorten van het andere vliegtuig enkele luide knallen hadden gehoord.

Beide toestellen waren vertrokken van de luchthaven Domodedovo bij Moskou. Volgens een verklaring van de luchthaven waren de standaard vluchtvoorbereidingsprocedures doorlopen. President Poetin gaf de regering woensdag opdracht wetgeving voor te bereiden om de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van luchthavens onder te brengen bij het ministerie van binnenlandse zaken. Voor donderdag kondigde hij nationale rouw af.