Lagerhuislid doet 'historische poging' om Blair af te zetten

Print
Een lid van het Britse Lagerhuis is donderdag een 'historische' procedure begonnen om premier Tony Blair af te zetten wegens misleiding over de oorlog in Irak. Adam Price van de Plaid Cymru-partij uit Wales zegt al de steun te hebben van tien collega-parlementsleden, onder wie zijn partijgenoten, de Schotse nationalisten en twee Conservatieven.
Price startte een parlementaire procedure die meer dan 150 jaar geleden voor het laatst werd gebruikt, omdat Blair weigert af te treden ondanks "dwingend bewijs" dat hij het Britse volk land heeft voorgelogen. Price baseert zich op een rapport van twee academici, Glen Rangwala van Newham College in Cambridge en Dan Plesch van Birkbeck College aan de University of London, dat naar zijn zeggen aantoont dat Blair zich schuldig heeft gemaakt aan "moedwillige, herhaalde verdraaiing, ernstig misleidende verklaringen en verwijtbare nalatigheid".

Volgens het rapport van Rangwala en Plesch kan Blair op vier gronden worden afgezet: misleiding van het parlement en het land en verzuim om daarom af te treden; nalatigheid en incompetentie; ondermijning van de grondwet; en het maken van geheime afspraken met de Amerikaanse president George Bush aangaande de omverwerping van de Iraakse president Saddam Hoessein.

"Het lijkt misschien bizar om Victoriaanse constitutionele geschiedenissen af te stoffen en precedenten uit de tijd van Charles I en Chaucer te bestuderen. Maar het gedrag van de premier laat het volk en het parlement geen andere keus als wij de basis van onze democratie willen behouden", zei Price. "Wij zijn gewend aan ontwijken, gedraai en loopjes met de waarheid. Maar om misleidend gedrag van de hoogste minister bij zoveel gelegenheden over een oorlog die nog tientallen jaren in wereldaangelegenheden door zal werken ongehinderd te laten passeren, zou hetzelfde zijn als het loslaten van de zaak van de vrijheid waar generaties lang met zoveel pijn voor is gevochten."