Australië schaft zich kruisraketten aan

Print
Als eerste land in de regio heeft Australië donderdag besloten zich kruisraketten aan te schaffen. Indonesië heeft al gezegd dat de wapenwedloop hiermee naar een nieuw niveau wordt getild.
De zelfgeleidende raketten, die doelen tot op vierhonderd kilometer afstand kunnen treffen, vier keer verder dan enige andere raket in het huidige Australische arsenaal, zijn bedoeld voor de Australische F/A-18 jachtbommenwerpers en Orion AP-3C maritieme patrouillevliegtuigen.

Het ministerie van defensie beslist volgend jaar wie de raketten mag leveren: de Amerikaanse bedrijven Lockheed Martin of Boeing, of het Europese Taurus Systems. De wapens moeten tussen 2007 en 2009 in dienst worden genomen en gaan tussen de 204 miljoen en 263 miljoen euro kosten.

De Australische regering zal volgens Aldo Borgu, defensieanalist van het Australian Strategic Policy Institute, de buurlanden ervan moeten zien te overtuigen dat het militaire vermogen van Australië met de aanschaf van de raketten niet wordt uitgebreid. Met de raketten krijgen de F/A-18's een reikwijdte die vergelijkbaar is met die van de Australische F-111's, die in 2010 worden afgeschaft.

Een woordvoerder van het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken zei dat de regering het Australische besluit nauwgezet zal analyseren. "Wij zouden graag willen weten tegen wie de langeafstandsraketten gericht zijn", zei woordvoerder Marty Natalegawa.

De Australische oppositie is niet tegen de nieuwe raketten, maar waarschuwt dat ze tot wrijving met Indonesië kunnen leiden als de redenen voor de aanschaf niet goed worden uitgelegd. "Daar is de regering nooit erg goed in geweest", zei Kim Beazley, defensiewoordvoerder van de Australische Labour-partij.

Neil James, directeur van de Australian Defense Association, een denktank, zei dat Australië met de raketten een technische voorsprong herovert die in de afgelopen vijftien jaar is afgekalfd. Volgens hem zijn op dit moment andere vliegtuigen in de regio, zoals de Russische Soechoi, beter dan de Australische F/A-18's. Rusland probeert de Soechoi actief aan de man te brengen in Zuidoost-Azië.