Venezolaanse president dreigt rijken met onteigeningen

Print
Privé-eigendom dat gebruikt wordt als onroerend goed investering moet onteigend worden door de regering. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez woensdag gezegd.
Chavez zei dat de grondwet van het land de confiscatie van privé-eigendom via een rechterlijke uitspraak toelaat als daarmee het openbaar nut of sociale belangen gediend worden. De rijke elite van Venezuela zou eigendommen in steden ongebruikt laten om te speculeren. Daar wil Chavez met de onteigeningen nu een eind aan maken.

Veel arme Venezolanen hebben krottenwijken gebouwd op braakliggende terreinen of onbewaakte gebouwen gekraakt. Zij beweren dat de grondwet hen het recht geeft om lege gebouwen of ongebruikte terreinen in te nemen.

Privé-eigenaars klagen dat die praktijk illegaal is en dat de autoriteiten maar zelden ingrijpen. Ze beschuldigen Chavez van het schenden van het recht op privé-eigendom, waardoor Venezuela afstevent op een op Cubaanse leest geschoeid staatsbestel. Het verouderde economische beleid zou de economie van het land ruïneren, aldus critici.