Zwager Iraakse defensieminister ontvoerd

Extremisten hebben een zwager van de Iraakse minister van defensie Hazem Shaalan ontvoerd. Ze eisen dat Shaalan alle militaire operaties in de sjiitische heilige stad Najaf beëindigt. Dat heeft de Arabische nieuwszender Al-Jazeera gemeld.

AP Ned

De zwager van de minister, Salah Hassan Lami, is directeur militaire zaken op het ministerie van defensie. Een tweede man is ook ontvoerd. Diens identiteit is onduidelijk. In een door Al-Jazeera uitgezodnen video zitten de twee voor twee in het zwart geklede mannen, van wie er een een geweer vasthoudt. De ontvoerders noemen zichzelf de Brigades van de Toorn Gods.

In Najaf wordt al weken gevochten tussen strijders van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr enerzijds en het Amerikaanse leger en de Iraakse nationale garde anderzijds. De strijders van Al-Sadr houden zich schuil in de Imam Ali-moskee. De Iraakse troepen dreigen de moskee binnen te vallen.

De ontvoerders eisen ook de vrijlating van een belangrijke medewerker van Al-Sadr die woensdag in Najaf is gearresteerd.