"Rumsfeld moet aftreden om Abu Ghraib"

Print
De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft minister van defensie Donald Rumsfeld woensdag opgeroepen af te treden in verband met het schandaal rond de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad.
Kerry deed zijn oproep nadat uit het rapport van een commissie die het Abu Ghraib-schandaal de afgelopen maanden onderzocht, was gebleken dat alle lagen van het Amerikaanse militaire apparaat in meer of mindere mate verantwoordelijkheid dragen voor de mishandelingen.

"Het is niet alleen de kleine man aan het eind van de keten die verantwoordelijk zou moeten worden gehouden", zei Kerry op een campagnebijeenkomst in Philadelphia. "Van de bodem tot de top van de commandostructuur moet de verantwoordelijkheid worden gedragen. Het onderzoeksrapport maakt duidelijk dat minister Rumsfeld verantwoordelijk was voor het creëren van het klimaat waarin deze mishandelingen konden voorkomen."

Kerry riep president George Bush op een onafhankelijke commissie te vormen die het besluitvormingsproces vanaf het Witte Huis tot de cipiers in de Abu Ghraib-gevangenis moet onderzoeken om te achterhalen hoe het zo ver heeft kunnen komen. "Het wordt tijd dat onze opperbevelhebber het heft in handen neemt", zei Kerry refererend aan Bush.