Bijna miljoen Chinezen op de vlucht voor tyfoon

Print
Bijna een miljoen Chinezen zijn gevlucht voor de tyfoon Aere die woensdagavond de Chinese kust bereikte. In de oostelijke provincie Zhejiang wordt een man vermist, maar verder zijn op het Chinese vasteland nog geen slachtoffers gemeld.
De wervelstorm eiste eerder 35 levens in de Filipijnen, Japan en Taiwan.

De tyfoon ging gepaard met zware slagregens. Een modderlawine in de bergen in het noorden van Taiwan vaagde binnen tien seconden een compleet dorp weg. Minstens vijftien inwoners van het dorp Wufeng kwamen om het leven, aldus het hoofd van het district Hsinchu. Helikopters werden ingezet om ongeveer achthonderd mensen in Wufeng en het nabijgelegen stadje Janshih, dat eveneens van de buitenwereld werd afgesneden, van voedsel en drinkwater te voorzien.

Aere is de tweede wervelstorm die China dit seizoen treft. Enkele weken geleden trok Rananim een spoor van verwoesting door het oosten van China en vonden zeker 164 mensen de dood.
Achttienhonderd mensen raakten gewond. Dat het aantal slachtoffers nu minimaal is, is volgens de autoriteiten te danken aan de evacuatie van 930.000 mensen uit laaggelegen gebieden aan de kust. Meer dan veertigduizend vissersboten werden van zee teruggeroepen en vluchten werden geannuleerd.

Een positieve bijkomstigheid is dat met de storm ook een einde is gekomen aan een lange periode van droogte in het gebied, verklaarden vertegenwoordigers van de overheid aan het staatspersbureau Xinhua. In delen van de noordoostelijke provincie Shandong is langs de Gele Rivier dijkbewaking ingesteld.