Bedrijven van gegijzelde Turken vertrekken uit Irak

Print
Twee Turkse bedrijven zijn woensdag begonnen met het terugtrekken van hun personeel uit Irak nadat Iraakse extremisten eerder op de dag bekend hadden gemaakt dat ze twee werknemers gegijzeld houden.
Ze dreigden ze te vermoorden als de bedrijven niet binnen drie dagen uit Irak vertrekken. Dat hebben Turkse media woensdag gemeld.

De Turkse televisie zond beelden uit waarop te zien is hoe de twee, Abdullah Ozdemir en Ali Daskin, hun paspoorten omhoog houden, geflankeerd door twee gewapende mannen. De twee zouden zijn ontvoerd van een bouwterrein in Irak. Ze werkten voor Usluel en SA-RA, twee grote Turkse energiebedrijven die in opdracht van het Iraakse ministerie van energie het stroomnetwerk van het land moderniseerden.

Vorige week werd een gelijksoortige video uitgezonden waarin een andere Turkse gijzelaar, Aytullah Gezmen, te zien was. De ontvoerders eisten dat Gezmens werkgever, het bedrijf Bilintur, uit Irak zou vertrekken. Inmiddels heeft het bedrijf dat gedaan. Van Gezmen is niets meer vernomen.

Een Libanees die begin deze maand in Irak werd ontvoerd, Mohammed Raad, is vrijgelaten. Dat heeft het Libanese ministerie van buitenlandse zaken woensdag gemeld. Raad verkeert in goede gezondheid en bevond zich woensdag in de Libanese ambassade in Bagdad. Hij zal later naar Libanon reizen.

De 27-jarige Libanees werd op 2 augustus ontvoerd. De Arabische tv-zender Al-Arabiya toonde dinsdag opnamen waarop Raads ontvoerders verklaarden hem vrij te laten omdat de Bond van Moslimgeleerden, een belangrijke soennitische groep in Irak, daarom had verzocht.