Belgen gebruiken niet vaak genoeg een nieuwe tandenborstel

Print
Belgen vervangen niet snel genoeg hun oude tandenborstel. Elke Belg gebruikt gemiddeld 1,13 stuks per jaar, terwijl het eigenlijk aangeraden is om de drie maanden van tandenborstel te veranderen.
BR> Het Verbond van Vlaamse Tandartsen en zijn Franstalige tegenhanger Société de Médecine Dentaire wezen donderdag op het probleem bij de aankondiging van hun nationale inruilactie voor tandenborstels. Die houdt in dat iedereen de hele maand september bij de deelnemende tandartsen zijn oude tandenborstel gratis kan inruilen voor een nieuwe.
Elke Belg gebruikt jaarlijks gemiddeld 1,13 manuele tandenborstels. Daarmee staat ons land slechts op een dertiende Europese plaats. Gemiddeld ligt het verbruik in Europa op 1,22 tandenborstels per jaar.

"Het is trouwens aangeraden om de drie maanden van tandenborstel te veranderen of zelfs eerder indien de haartjes versleten zijn", zegt Stefaan Hanson, woordvoerder van het Verbond van Vlaamse Tandartsen. "Oude tandenborstels poetsen niet alleen minder goed, ze kunnen ook schadelijk zijn. De haartjes van een oude tandenborstel hebben minder veerkracht en de tandpasta brengt zo een groter schurend effect teweeg. Hierdoor gaan tanden sneller afslijten en worden de tandhalzen overgevoelig".

Maar niet alleen de kwaliteit van de tandenborstel is belangrijk. Ook enkele andere regels worden best in acht genoemen, aldus Hanson. "Zo moeten tanden minstens twee keer per dag, en beter nog, na elke maaltijd gedurende 2 minuten gepoetst worden. Vooral 's avonds na de laatste maaltijd is dat belangrijk. 's Nachts is er immers weinig speekselproductie en dus geen natuurlijke reiniging. De tandpasta dient fluoride te bevatten. Verder is het aangeraden niet te vaak te snoepen tussen de maaltijden, suikerhoudende dranken en voeding zoveel mogelijk te vermijden en twee keer per jaar naar de tandarts te gaan."

Om de Belgen alvast te sensibiliseren voor de kwaliteit van hun tandenborstel organiseren de tandartsenverenigingen de hele maand september -de maand van de mondgezondheid- een grote inruilactie. Elke Belg kan dan bij de 1.700 deelnemende tandartsen gratis zijn oude tandenborstel inruilen voor een nieuwe. Tegelijkertijd lopen er ook preventiespotjes op radio en tv. Praktische details over de inruilactie zijn te vinden op www.tandarts.be of op www.colgate.be