Alle dopingcontroles Tour de France negatief, behalve die van Brandt

Print
Alle bloed -en urinestalen genomen voor dopingcontroles tijdens de Ronde van Frankrijk zijn negatief, met uitzondering van de twee staaltjes van de uitgesloten Belgische renner Christophe Brandt.
Dat meldde de Internationale Wielerunie (UCI) vrijdag. Het was de eerste keer dat de UCI ook controles uitvoerde op basis van bloedstalen.

De UCI publiceerde de gemiddelde cijfers van onverwachte bloedtests van voor de start en tijdens de wedstrijd. De 189 tests, uitgevoerd bij het peleton van de Ronde in Luik, toonden een gemiddelde hematocriet van 44,8 en een hemoglobinewaarde van 14,9.
Er werd een daling vastgesteld bij de 107 bloedtests genomen op 13 juli (hematocriet:43,3/hemoglobine: 14,6) en zeker bij de 80 stalen van de laatste week van de Ronde (hematocriet: 42,3/hemoglobine: 14,1).

Brandt werd twee keer positief bevonden op het gebruik van methadon en werd uit de koers gehaald door zijn ploeg nog voor het resultaat van de tegenexpertise bekend was en hij officieel zou worden uitgesloten.

Ook vorig jaar werd slechts één renner, de Spanjaard Javier Pascual Llorente (Kelme), positief bevonden (EPO).