Anciaux kreeg doodsbedreigingen in dossier nachtvluchten

Print
Voormalig federaal minister van Mobiliteit Bert Anciaux (Spirit) heeft doodsbedreigingen gekregen in het dossier van de nachtvluchten.
Dat zegt Anciaux, momenteel minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel in de Vlaamse regering, deze week in het weekblad Humo. Anciaux maakt er geen geheim van dat hij het dossier van de nachtvluchten als bevoegd minister beu was. "Ik heb een jaar lang dossiers moeten doorploegen die mij electoraal konden schaden: de nachtvluchten, de superboetes,... Dat werk is nu geklaard". In de pers waren eerder al korte berichten verschenen over het feit dat Anciaux bedreigd werd. Hij bevestigt dat in Humo. "Ik heb me vaak bedreigd gevoeld. Fysiek, ja: ik heb doodsbedreigingen gekregen, hé".

Zonder te zeggen dat de Franstalige liberalen daar rechtstreeks de hand in hebben, hekelt hij de manier waarop sommigen onder hen de mensen tegen elkaar hebben opgezet in het dossier van de nachtvluchten. "De MR heeft nooit de politieke moed gehad om het spreidingsplan - dat ze zelf mee had goedgekeurd - grondig uit te leggen en tegenover de bevolking te verdedigen als het meest rechtvaardige plan". "Mensen wijsmaken dat als je maar lang genoeg doorgaat met je acties je er wel vanaf geraakt, is misdadig".

Anciaux stelt zijn opvolger op Mobiliteit, Renaat Landuyt, wel gerust. "Ik heb een spreidingsplan voor de nachtvluchten gerealiseerd waar niets meer aan veranderd zal worden", aldus Anciaux. Als men Landuyt over het dossier lastigvalt, zal hij kunnen zeggen: "het dossier van de nachtvluchten is voor mij opgelost".