Amazonegebied dreigt savanne te worden

Print
Het Amazonewoud kan zich tussen dit en 50 tot 100 jaar omvormen tot een savannezone door de klimatologische opwarming van de planeet en de branden die de boszone in Brazilië vernielen.
Daarvoor waarschuwde een Braziliaanse wetenschapper dinsdag. "Bijna alle scenario's voorzien een "savannisering" (van het Amazonegebied) tussen dit en 50 tot 100 jaar", zei onderzoeker Carlos Nobre van het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimtewetenschappen (INPE) tijdens een conferentie over het Amazonegebied in Brasilia. "In het ergste geval verliest het bos ongeveer 60 pct van zijn oppervlakte, in het beste geval blijft alles doorgaan zoals nu, in het geval van een intermediair scénario verdwijnt 20 pct van het zijn oppervlakte", gaf hij te kennen.

"Zelfs zonder ontbossing zou de klimatologische opwarming de "savannisering" van 20 pct tot 30 pct" van het Amazonegebied kunnen veroorzaken, meldde Nobre. Volgens officiële Braziliaanse bronnen hebben branden sinds de jaren 70 tot eind 2002 meer dan 630.000 km2 vernield van de 3,68 miljoen km2 Amazonewoud in dit land (70 pct van het totale Amazonewoud). De onderzoeker van INPE meent dat de ontbossing, veroorzaakt door de vooruitgang van sojacultuur en veeteelt, reeds een impact heeft op het klimaat, aangezien zij een vermindering van regen en een opwarming van het klimaat veroorzaakt. Nobre is van mening dat dit proces kan omgekeerd worden door de oprichting van een grote instantie die de inspanningen ten gunste van het Amazonegebied coördineert. Dat verondersteld een heroriëntering van de hulpmiddelen aanaangezien momenteel "slechts 3 pct van de onderzoeksinkomsten naar het Amazonegebied gaat", zei Nobre.