Zweedse dominee krijgt levenslang voor moord op vrouw

Print
Een 32-jarige dominee in Zweden is vrijdag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld omdat hij zijn voormalig kindermeisje wist over te halen om zijn vrouw te vermoorden. Hij stuurde het meisje sms-berichten en beweerde dat ze van God kwamen.
Helge Fossmo, een dominee van de pinksterbeweging, slaagde er zo in de 27-jarige Sara Svensson te overtuigen om zijn vrouw in haar slaap dood te schieten. Ze beschoot ook Fossmo's buurman, maar die overleefde de aanslag, die op 10 januari plaatsvond.
Svensson wordt in een psychiatrische instelling opgenomen. Ze gaf toe de moord gepleegd te hebben maar hield vol dat Fossmo haar daartoe had aangezet. Hij zou maandenlang op haar ingepraat hebben.

De advocate van de dominee kondigde aan beroep aan te tekenen tegen de levenslange gevangenisstraf. In Zweden wordt levenslang automatisch omgezet in tien tot vijftien jaar cel.
Volgens de openbare aanklager wilde Fossmo zijn echtgenote en zijn buurman dood hebben zodat hij met de vrouw van zijn buurman een nieuw leven kon beginnen. Met haar zou hij een verhouding gehad hebben.

De rechtbank spraken de dominee vrij van de moord op zijn eerste vrouw, Helene Fossmo, die in 1999 dood werd teruggevonden in de badkuip. Na medisch onderzoek stelde de politie dat de vrouw haar hoofd tegen de kraan had gestoten na een val. Bij het moordproces vroeg de openbare aanklager om die zaak te heropenen. Fossmo zou zijn vrouw met haar hoofd tegen de kraan geslagen hebben. De rechtbank vond dat daar onvoldoende bewijs voor bestond.