Soedan verwerpt resolutie van VN-Veiligheidsraad

Print
Soedan heeft de resolutie van de VN-Veiligheidsraad verworpen waarin de Soedanese regering dertig dagen de tijd heeft gekregen om de Arabische janjaweed-milities in Darfoer te ontwapenen.
In een eerste officiële reactie noemt Soedan de resolutie 'ongeschikt'. Een woordvoerder van de Soedanese regering verklaarde dat de resolutie eveneens niet overeenstemt met een akkoord van 3 juli tussen de regering en de Verenigde Naties.
Volgens Soedan worden de janjaweed-milities benadeeld in de resolutie en worden de humanitaire operaties en de milities van de rebellen bevoordeeld. Soedan klaagt er ook over dat de VN geen rekening houden met de inspanningen van Soedan, de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga om een einde te maken aan het conflict.

Verder verklaarde de woordvoerder dat Soedan de bedreigingen verwerpt en dat het land klaar staat om zich te verdedigen tegen vijandige samenzweringen en complotten die er op gericht zijn de economische bronnen van Soedan buit te maken.

De VN-Veiligheidsraad had gisteren de resolutie aangenomen en als de regering in Khartoem geen einde maakt aan het conflict, volgen er sancties.