Vakantieverkeer: files nog langer op Europese wegen

Print
De files op de wegen in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland zijn er sinds zaterdagmorgen alleen maar langer op geworden.
De uittocht en terugkeer van vakantiegangers zorgen over heel Europa voor een zwart verkeersweekend, zegt de automobilistenvereniging VAB. Het wordt het drukste verkeersweekend van de vakantie.

In Frankrijk stonden er tegen 11.30 uur 536 kilometer files. Vooral op de wegen naar het zonnige zuiden is het aanschuiven. Op de autosnelweg A7 in de Rhônevallei staat er 104 km file. Wie verder rijdt richting Spanje, botst rond Montpellier op een opstopping van 68 km. Ook op de A10 Parijs-Bordeaux is het 91 km aanschuiven en er staat een file van 68 km op de A9 in Nîmes. Automobilisten op de A7 wordt aangeraden de bewegwijzerde Itinéraire Bis te volgen.
In de departementen Vaucluse, Gard, Bouches du Rhône, en Alpes de Haute Provence is de maximumsnelheid beperkt wegens de ozonconcentratie en de VAB waarschuwt dat tussen 14 en 17 uur motorrijders acties voeren aan de 'péage' van Villefranche (A6) ten noorden van Lyon. Men kan best die omgeving vermijden.

In Duitsland staan er al 51 files van in totaal 198 km. Het is ook druk in het noorden met 26 km file in de buurt van Hamburg.

De ganse nacht is het ook erg druk geweest aan de Oostenrijkse Tauerntunnel. Minimale wachttijd tijdens de nacht was 2 uur. Momenteel staat hier 24 km file, hetgeen overeenkomt met een wachttijd van 6 uur.

In Zwitserland moeten bestuurders aan de Gotthardtunnel rekening houden met een wachttijd van 3 uur. De VAB adviseert om in plaats van aan te schuiven aan de St. Gotthardtunnel, om te rijden via Zürich en Chur naar de San Bernardinotunnel.

Tot slot, druk verkeer ook op weg naar de Belgische kust. Op de E40 wordt de snelheid beperkt tot 110 kilometer per uur van Merelbeke tot Zwijnaarde en tot 90 km/u van Zwijnaarde tot Drongen.