Ronde Waals Gewest: 2e etappe - Guidi klopt Steels in sprint

Print
De tweede etappe in de Ronde van het Waalse Gewest (cat. 2.3) dinsdag bracht geen eerste overwinning in de nieuwe kampioenentrui voor Tom Steels. De Waaslander van Landbouwkrediet werd na een 190 km lange rit van Amay naar Aarlen in een massaspurt geklopt door de Italiaan Fabrizio Guidi (CSC), die aan zijn eerste overwinning van het seizoen toe was. Leif Hoste (Lotto) was derde en pitste vier seconden van zijn achterstand op de Nieuw-Zeelander Hayden Roulston (Cofidis) in de algemene rangschikking weg.
"Guidi heeft verdiend gewonnen", lichtte Steels zijn nederlaag sportief toe. "Op het moment dat ik naast hem kwam, verzwakte hij niet en ik kon niet meer versnellen. De Italiaan was dus de sterkste in de laatste 200 meter en mag terecht de bloemen gaan halen. Misschien had ik er meer uit kunnen puren, als we niet lichtjes bergop hadden moeten spurten, maar dat is praat na de vaak."

De tweede rit van de Ronde van het Waalse Gewest werd geanimeerd door een lange ontsnapping van Nico Eeckhout, Maxime Monfort, Staf Scheirlinckx, Stéphane Berges, Michael Berry en bergleider Inigo Chaurreau. Ze hadden zeven minuten voorsprong, toen het peloton in gang schoot. Toen de voorsprong nog amper twee minuten bedroeg, ging Eeckhout er alleen vandoor. Slechts Scheirlinckx was nog bekwaam om aan te pikken. Op vijftien km van het einde sloten Jurgen Van den Broeck, Frédéric Gabriël, Preben Van Hecke en Philippe Gilbert aan en korte tijd later de hele bende. Er volgde nog een demarrage van Jurgen Van den Broeck, maar niemand was nog bekwaam om de massaspurt te ontlopen, waarin Steels het dus niet kon afmaken.

"Toch ben ik niet ontevreden", aldus nog de spurter. "Na mijn Belgische titel ben ik vier weken uit competitie geweest en daarom is het goed dat ik dit al kan. Er blijven in deze TRW misschien nog drie kansen op een massaspurt over. Wie weet kan ik er daarvan een pakken, want het parcours van die etappes is gemakkelijker omdat we de Ardennen nu verlaten."

Aan de HEW-Cyclassics Cup van zondag in Hamburg wil Steels voorlopig nog niet denken. "Misschien komt die wedstrijd te kort na deze ronde", aldus Steels. "We eindigen hier vrijdag en dan is het rap zondag. Veel tijd om te herstellen is er niet. Toch kan ik niet ontkennen dat Hamburg een beetje een doel is. Anders laat ik als Belgisch kampioen de weinige criteriums die er zijn, niet liggen." Aansluitend rijdt Tom Steels de Ronde van Denemarken, Belgische eendagskoersen zoals Zottegem en Overijse en vervolgens de Ronde van Poitou-Charentes.