Gewapende overvallen kosten Houthalenaar 20 jaar cel

Print
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft woensdag een 37-jarige man van Turkse afkomst uit Houthalen-Helchteren veroordeeld tot 20 jaar cel voor zes gewapende en gewelddadige overvallen. De man is ook voor 20 jaar ontzet uit zijn burgerrechten. De Houthalenaar was in het voorjaar van 2003 betrokken bij zes gewapende overvallen in onder meer Maasmechelen en Genk. Hij pleegde onder meer op 12 april een homejacking in Opgrimbie in Maasmechelen. De boef schoot eerst de 68-jarige huisvrouw een kogel door de kaak. De zwaar bebloede dame moest vervolgens haar geld en bankkaart afgeven. De vrouw en haar echtgenoot werden tot slot verplicht om zich uit te kleden, waarna ze vastgebonden werden. De buit bestond uit een Citroën C5, juwelen, een geldsom en een computer.
De Houthalenaar en een 39-jarige man uit Maasmechelen die bij de homejacking betrokken was, pleegden enkele dagen later een tweede gewapende overval op een drankhandel in het Genkse. De eigenares werd daarbij in een tapijt gerold omdat ze zich tegen haar belagers verzette en zowel de dame als haar zoon kregen rake klappen. De buit bestond uit enkele duizenden euro's. De Maasmechelaar kreeg woensdag een celstraf van acht jaar. De rechter ontzette hem ook voor een periode van acht jaar uit zijn burgerrechten.

De in totaal achtkoppige bende pleegde daarnaast ook nog een gewapende overval op De Voorzorg in Houthalen, op een speelhuis in Lommel en op een tankstation in Maasmechelen. Ze werden eveneens beschuldigd van een poging tot overval op een bankkantoor in Wellen. Een 29-jarige man uit Maasmechelen die bij minstens één van de overvallen betrokken was, kreeg woensdag een gevangenisstraf van zes jaar. De rechter ontzette de man ook voor zes jaar uit zijn rechten. De overige vijf betichten uit Maasmechelen en Houthalen kregen celstraffen van vijf jaar, waarvan de helft met uitstel, en vier jaar, waarvan de helft met uitstel. Twee mannen van 31 en 34 jaar uit Maasmechelen werden wegens een gebrek aan bewijzen vrijgesproken.

Aan de benadeelde partijen moeten de bendeleden een morele, esthetische en materiële schadevergoeding van in totaal 43.133 euro betalen. De Mutualiteit en de verzekering kregen tot slot een schadevergoeding van 6.730 euro toegewezen.