Dodental door overstromingen in China opgelopen tot 439

Print
Het dodental door overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-China is opgelopen tot 439 en meer dan 1,2 miljoen mensen hebben tengevolge van de overvloedige regenval hun huizen moeten verlaten.
"De toestand is zeer ernstig", citeerde het persbureau Xinhua Wang Zhenyao, hoofd rampenbestrijding van het ministerie van burgerzaken. De schade is het grootst in het berggebied van de centraal gelegen provincies Hunan, Hubei en Henan en in de zuidelijke provincie Yunnan en regio Guangxi, zei Wang. Er zijn 275.000 huizen verloren gegaan.

Plaatselijke functionarissen hebben opdracht gekregen ook mensen te evacueren uit laaggelegen gebieden die eventueel onder water kunnen worden gezet om de rivieren te ontlasten en daarmee stroomafwaarts gelegen steden te sparen.

In China komen elk jaar honderden mensen om het leven tijdens de zomermoesson, maar volgens Wang is het in tientallen jaren niet zo erg geweest als nu. Het dodental ligt echter nog ver onder dat van 1998, toen 4.150 mensen omkwamen. De regering heeft gewaarschuwd dat het dichtbevolkte noorden van het land, waar toen de meeste doden vielen, de komende weken stortregens te wachten staan.