Bosbranden in zuiden van Europa breiden uit

Print
Door de aanhoudende hitte met temperaturen tot 44,5 graden Celcius hebben de bosbranden in Portugal zich verder uitgebreid.
Ongeveer 2.000 brandweermannen en soldaten proberen de nu bijna 30 branden onder controle te krijgen. Op vele plaatsen worden de brandhaarden door de sterke wind en de aanhoudende droogte steeds opnieuw aangewakkerd. Vooral de regio's aan de Algarve-kust en aan het Arrabida-natuurpark ten zuidoosten van Lissabon zijn erg getroffen door de branden. Verschiedene vakantiegangers moesten daar al geëvacueerd worden en ook enkele stranden werden afgesloten. In totaal brandt het nu in 14 van de 18 districten van het land. De regering heeft toegegeven dat het Nationale Brandbeschermingsagentschap, dat na de bosbranden van 2003 werd opgericht, nog steeds niet kan ingezet worden door een gebrek aan geld en personeel. Vorige zomer beleefde Portugal de zwaarste bosbranden van zijn geschiedenis.

Wegens de omvang van de huidige bosbranden heeft de Portugese regering aan de Europese Unie om hulp gevraagd. Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk hebben al toegestemd om enkele blusvliegtuigen naar de getroffen gebieden te sturen. Ook Duitsland, Groot-Brittannië en Noorwegen zouden al hulp toegezegd hebben. Ook in Spanje en Frankrijk hebben verschillende bosbranden de kop opgestoken. In het noordwesten van Spanje en in de provincie Huelva hebben de branden al ongeveer duizend hectare bosgrond vernietigd. In totaal kwamen in Spanje twaalf mensen om door de hitte.

In Frankrijk is er in de loop van dinsdagnamiddag dan weer brand uitgebroken in de buurt van Nîmes. Door de hevige rookontwikkeling moest de autoweg A9 tussen de afritten Remoulins en Nîmes worden afgesloten. Verscheidene gezinnen moesten uit hun huizen geëvacueerd worden. In de loop van dinsdagnamiddag werd al 350 hectare land vernietigd.