4 doden bij gijzelactie in Chileense ambassade in Costa Rica

Print
Een Costaricaanse politieman die als bewaker werkte bij de Chileense ambassade heeft dinsdag bij een gijzelingsactie in de ambassade drie van zijn gijzelaars en zichzelf doodgeschoten. Naar verluidt was de man overstuur door het bericht dat hij zou worden overgeplaatst.
De politie had de ambassade omsingeld nadat de 54-jarige agent, Orlando Jimenez, het gebouw, de negen personen die daar aanwezig waren had gegijzeld en schoten gelost met zijn dienstpistool. Toen het niet lukte contact met hem te krijgen ging de politie het gebouw binnen en vond zij de slachtoffers, zei minister van veiligheidszaken Rogelio Ramos.

De gedode gijzelaars waren Chileense medewerkers van de ambassade. Ook de zes overlevenden, die zichzelf kennelijk in veiligheid hadden weten te brengen, behoorden tot het ambassadepersoneel. Onder hen waren een Costaricaan en een Nicaraguaan. Ambassadeur Guillermo Yunge was op het moment van de gijzelactie niet in het gebouw aanwezig. Hij kon later telefonisch contact maken met enkele van de gijzelaars, kennelijk degenen die zich voor de gijzelnemer hadden weten schuil te houden. Jimenez, die werd omschreven als een model-politieagent, had vijf jaar bij de ambassade gewerkt. Of de aangekondigde overplaatsing inderdaad het motief is geweest voor zijn daad staat nog niet vast, zei Ramos.