Acht afvallige Tamil-rebellen vermoord in Sri Lanka

Print
Acht medestanders van een opstandige rebellenleider in Sri Lanka zijn zondag doodgeschoten in een buitenwijk van de hoofdstad Colombo.
De slachtoffers zijn lid van de militie van Vinayagamoorthy Muralitharan, ook wel bekend als Karuna, die zich in maart met zesduizend strijders afscheidde van de Tamil-Tijgers. Een van de doden was de nummer 2 binnen de factie.
Volgens de Tamil-tijgers waren het andere afvallige rebellen die hun kameraden doodden om zich daarna over te geven aan de hoofdmacht van de Tijgers.

De Noorse onderminister van buitenlandse zaken Vidar Helgesen arriveerde zondag in Sri Lanka. Hij gaat proberen om regering en rebellen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.
In 2002 werd een door Noorwegen bemiddeld bestandsakkoord gesloten maar in april 2003 stopten de Tamil-rebellen met de vredesonderhandelingen. Het bestand bleef intact maar is de laatste tijd in gevaar gekomen door enkele moorden in het oosten van het land en een zelfmoordaanslag begin juli, de eerste sinds het sluiten van het akkoord.