Eerste bosbranden teisteren Zuid-Frankrijk

Print
In het zuiden van Frankrijk zijn voor het eerst dit jaar bosbranden uitgebroken. De autoriteiten zetten blusvliegtuigen en meer dan duizend brandweerlui in.
Vannacht hebben de branden zich nog uitgebreid. Totnogtoe zijn al meer dan 1.000 hectare bos en woud vernietigd.

Duizenden bewoners van enkele gemeenten werden uit voorzorg geëvacueerd, maar er vielen nog geen gewonden. De circa driehonderd inwoners van het dorp Vallon-de-Riaux, ten noordwesten van de havenstad Marseille, moesten worden geëvacueerd nadat een bluswagen van de plaatselijke brandweer ten prooi aan de vlammen was gevallen.
Zaterdagnacht werden 2.000 inwoners van Vitrolles nabij Marseille tijdelijk geëvacueerd. Het vuur spaarde echter de huizen, zodat de meeste bewoners zondagochtend terug naar huis konden.

De taak van de brandweer wordt bemoeilijkt door een sterke mistral die snelheden haalt tot 100 kilometer per uur. Een stuk autosnelweg tussen Vitrolles en Salon-de-Provence moest worden afgesloten. Verwacht wordt dat de Mistral zondag wat zou gaan liggen.
Drie Franse brandweermannen zijn zondag ernstig gewond geraakt terwijl ze de bosbranden in het zuiden van Frankrijk bestreden. Een twintigtal collega's liep lichte brandwonden op. Twee brandweermannen raakten gewond door de waterstralen die werden ingezet om de vlammen te doven. Een derde brandweerman raakte verbrand tot in de derde graad.

De hevigste brand woedde rond de stad Vitrolles, waar een gebied van 2.500 hectare afbrandde. Zondagmorgen was de brand onder controle toen de mistral, die het vuur aangewakkerd had, ging liggen.

De drie brandhaarden in het noorden en noordwesten van Marseille zijn mogelijk aangestoken, zo meldt de politie.
Vorig jaar werden in de buurt van de Côte d'Azur 20.000 hectare bos verteerd door de vlammen. Het ging toen om de hevigste bosbranden in decennia. Vermoedelijk werd het vuur ook toen aangestoken.