Vijftiende internationale aids-conferentie begonnen

Print
Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de wereldleiders zondag bij de opening van de vijftiende internationale aids-conferentie verweten niet voldoende te doen om de aids-epidemie te bestrijden.
Hij vestigde ook de aandacht op de vaststelling dat vrouwen in toenemende mate worden getroffen door de ziekte.

Volgens Annan is er sinds drie jaar geleden, toen de wereldleiders bij de VN in New York beloofden de epidemie de baas te zullen worden, op veel fronten vooruitgang geboekt, maar wordt er toch niet genoeg gedaan. In zijn toespraak tot de twintigduizend beleidsmakers, wetenschappers, activisten en beroemdheden die de conferentie bijwonen riep Annan op tot openheid over aids.

Op de vijftiende internationale aids-conferentie zal vooral worden gezocht naar manieren om de antiretrovirale medicijncocktails (ARV-medicijnen) die in het westen algemeen beschikbaar zijn ook bij de miljoenen met HIV besmette personen in de ontwikkelingslanden te krijgen, om van aids een chronische, niet-dodelijke ziekte te maken. In zijn openingstoespraak riep de Thaise premier Thaksin Shinawatra regeringen op de armen van ARV-medicijnen te voorzien. Hij maakte bekend dat Thailand verspreid over de komende vijf jaar vijf miljoen dollar aan het VN-aidsfonds (UNAIDS) zal schenken.

De organisatoren van de conferentie leverden kritiek op het besluit van de Verenigde Staten om slechts een kleine delegatie naar de conferentie te sturen. De VS willen hiermee naar wordt aangenomen aangeven dat de conferentie in hun ogen te weinig aandacht besteedt aan seksuele onthouding als methode om aids te voorkomen. De regering van president George Bush ziet onthouding als beste middel in de strijd tegen aids en weigert daarom het gebruik van condooms aan te moedigen. Onder de naar schatting duizend aids-activisten die zondag voor het congrescentrum waar de conferentie wordt gehouden demonstreerden, droeg een persoon een bord bij zich met de tekst 'Bush liegt, condooms redden levens'.
Over de hele wereld zijn zo'n 38 miljoen mensen seropositief, van wie 25 miljoen in Afrika ten zuiden van de Sahara en 7,6 miljoen mensen in Azië, zo staat in een rapport dat UNAIDS onlangs uitgaf. Vorig jaar raakte een recordaantal van vijf miljoen mensen besmet. De aids-conferentie duurt tot en met 16 juli.