ADHD-geneesmiddel Rilatine weldra voor driekwart terugbetaald

Print
De ziekteverzekering gaat het geneesmiddel Rilatine, dat gebruikt wordt voor de behandeling van de ziekte ADHD, voor 75 procent terugbetalen. Minister van Sociale Zaken Rudy Demotte heeft daarover positief advies gegeven en het dossier ligt nu bij de Raad van State. Hoofdkenmerk van ADHD is hyperactiviteit.
Rilatine wordt voorgeschreven aan kinderen van 6 tot 17 jaar die aan ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), een ontwikkelingsstoornis met hyperactiviteit en impulsiviteit als belangrijkste symptomen, lijden. Naar schatting drie tot vijf procent van de kinderen heeft ermee te kampen. In Vlaanderen zou het gaan om 13.000 jongeren.

Een doosje met 20 tabletjes kost nu 6,20 euro. Minister Demotte heeft er begin deze week mee ingestemd dat voor driekwart terug te betalen. Nu is het nog wachten op het advies van de Raad van State. Dat duurt waarschijnlijk twee à drie maanden, maar het kabinet Demotte verwacht wat dat betreft geen problemen.
Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan de terugbetaling. Zo moet een neuroloog of een psychiater de diagnose stellen en dient het kind gedurende de tijd dat het Rilatine neemt, psychisch en sociaal begeleid te worden.