Britse wet beschermt slakken en wormen tegen een te wrede dood

Print
Deze week buigt het Britse parlement zich over een wetsvoorstel dat slakken en andere tuindieren dezelfde bescherming wil bieden als honden en katten. Wat er volgens de Sunday Telegraph op neerkomt dat tuinliefhebbers niet langer gebruik mogen maken van verdelgingsmiddelen die dieren pijn kunnen doen.
De nieuwe wet zal ook aan kinderen beneden de 16 verbieden huisdieren te kopen, terwijl goudvissen niet langer als prijs mogen worden gebruikt op braderijen en kermissen. Die laatste bepalingen veroorzaken weinig beroering, maar in een land waar tuinieren een van de belangrijkste hobby's is, gaat de aandacht vooral naar de slakkenparagraaf. Want daardoor riskeert iemand die zijn planten en bloemen wil beschermen tegen die dieren een boete van maximaal 30.000 euro, of 12 maanden gevangenis als hij of zij dat doet op een manier waarvan wetenschappelijk kan worden aangetoond dat die het dier pijn doet.

Maar er is ook slecht nieuws voor de Gaia-aanhang. Want terwijl in het Verenigd Koninkrijk de plaag van tuinliefhebbers wordt beschermd, is volgens dezelfde krant in Athene de zwerfhond vogelvrij verklaard. Om te voorkomen dat het imago van de Griekse hoofdstad deze zomer tijdens de Olympische Spelen wordt aangetast, dreigen duizenden honden te worden vergiftigd omdat ze de bezoekers zouden kunnen storen. Officieel moeten die honden worden opgehaald en in asielen worden ondergebracht, maar aangezien die schaars zijn in Athene terwijl het aantal zwerfhonden in de duizenden loopt, zijn dierenbeschermers er zeker van dat ze in werkelijkheid zullen worden afgemaakt.