VN vraagt Israël respect voor internationaal recht

VN-secretaris-generaal Kofi Annan vroeg Israël zondag om "respect voor het internationaal recht" en dus ook om de uitspraak van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag te respecteren. Maar Israëlisch premier Sharon was duidelijk: hij verwerpt de uitspraak.

Belga

Deze week veroordeelde het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag de muur die Israël bouwt om de Palestijnse gebieden af te scheiden van de rest van het land. Het Hof bestempelde de muur als "illegaal" en wil dat ze afgebroken wordt.

"Wij respecteren het feit dat de Israëlische regering de verantwoordelijkheid heeft om haar burgers te beschermen, maar elke actie die ze onderneemt moet conform het internationaal recht zijn... en moet de rechten van de Palestijnen respecteren", verklaarde Kofi Annan.

Maar Ariël Sharon liet zondag blijken dat niet te zullen doen. "Israël verwerpt de uitspraak. Die is eenzijdig en politiek gemotiveerd". Hij verwees meteen naar de bomaanslag van zondagochtend, als bewijs waarom de muur nodig is. "Deze aanslag is de eerste die gebeurt onder de bescherming van het advies van het Internationaal Hof", zei hij.

Bij de aanslag in de buurt van een bushalte in Tel Aviv viel zondagochtend één dode en tientallen gewonden. De Palestijnse al-Aqsa-brigades eisen de aanslag op. Het is de eerste bomaanslag in vier maanden in Israël.