Pakistaan meldt onthoofding van drie gijzelaars in Irak

Print
De Pakistaanse chauffeur Amjad Hafeez (26), die in Irak werd gegijzeld maar door zijn ontvoerders is vrijgelaten, heeft zaterdag verklaard dat hij getuige is geweest van de onthoofding van drie andere gijzelaars.
Hafeez werkte voor het Amerikaanse bedrijf Kellogg, Brown & Root, dat de huisvesting en voedselvoorziening voor de Amerikaanse militairen in Irak verzorgt. Hij werd op 2 juli vrijgelaten, na acht dagen gevangenschap.

Hafeez verklaarde dat hij op 27 juni werd overgebracht naar een ruimte waar twee 'Engels-sprekende' buitenlanders en een Irakees verbleven. Ondanks hun smeekbeden werden ze volgens hem één voor één onthoofd door 'een Iraakse man met een zwaard'.
Voorzover bekend zijn twee buitenlandse gijzelaars in Irak onthoofd, een Zuid-Koreaan en een Amerikaan, maar beide onthoofdingen vonden plaats vóór 27 juni. Over andere onthoofdingen was tot nu toe niets bekend.

De ontvoerders van de Pakistaan hielden hem naar eigen zeggen aanvankelijk voor een CIA-agent, maar lieten hem vrij toen duidelijk werd dat hij een Pakistaanse moslim was. Na zijn ontvoering verspreidden zijn ontvoerders een video-opname, waarop hij de Pakistaanse president Pervez Musharraf vroeg de Pakistaanse ambassade in Irak te sluiten en alle Pakistanen te verbieden naar Irak te gaan. Op de video dreigden de ontvoerders dat hij zou worden onthoofd tenzij alle Iraakse gevangenen zouden worden vrijgelaten. Musharraf ging hier niet op in. Wel deed hij een oproep tot de ontvoerders om hun gijzelaar vrij te laten.